Astrid har Covid-19: Kan ikke få fat på smitteopsporing

Astrid Dahl blev smittet med Covid-19, men hun kunne ikke få kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smitteopsporingen.

Astrid Dahl blev smittet med Covid-19, men hun kunne ikke få fat på Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for kontaktopsporing. Foto: Privat
Udgivet Opdateret

Danmark står ligesom resten af verdenen i en pandemi, der kræver vores opmærksomhed og varsomhed. Vores hverdag er blevet ændret måned for måned, senest til at vi skal bruge mundbind, skære omgangskredsen ned til 10 og glemme alt om alkohol efter klokken 22.00.

Flere danskere er over den seneste periode blevet testet og har fået coronavirus påvist, således at smittetallene er blevet rekordhøje. Astrid Dahl er en af de tusindvis af smittede, men da hun ville sikre sig, at smitten ikke spredte sig yderligere, oplevede hun problemer.

Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smitteopsporing i forbindelse med Covid-19, var ikke til at få fat i.

– Det blev næsten lidt en joke, at jeg skal opspore dem, der egentlig skal stå for opsporingen for mig, siger hun til Newsbreak.dk.

Begyndte at hoste

Fredag opdagede den 32-årige Astrid Dahl, at der kunne være noget i vejen, da hun om formiddagen var til et kaffemøde.

– Jeg begyndte at hoste og var generelt helt vildt træt, så jeg tilbragte resten af eftermiddagen inde på mit værelse, siger hun.

Da går det op for hende, at det muligvis kan være coronavirus, beslutter hun sig for at bestille en test for at være på den sikre side. Så ville den i det mindste kunne be- eller afkræfte tanken.

Da hun vågner op lørdag morgen, har hun fået det værre.

Om formiddagen får hun taget en coronatest, og aftenen efter får hun besked om, at testen er påvist. Altså at hun har coronavirus.

Men hvad gør man så egentlig?

Astrid Dahl gik i isolation på sit værelse i lejligheden, som hun deler med to andre. Hun forsøgte at læse sig frem til, hvad de næste skridt var, men fandt mestendels kun info til personer, der havde været i tæt kontakt med en smittet.

En sms

Så ramte feberen.

– Søndag og mandag havde jeg ret meget feber, sådan omkring 38 til 39 i feber, siger hun og fortæller, at hun brugte meget af tiden på at sove.

Da hun mandag efter en lur af bare udmattelse vågner op, er det til et ubesvaret opkald fra et ukendt nummer og en sms, der forklarer, at det var Styrelsen for Patientsikkerhed, der gerne vil have, hun ringer tilbage inden klokken 22.00 samme dag.

– Jeg ringer tilbage, men får en telefonsvarer, der siger, at der er rigtig travlt, og at jeg skal prøve på et senere tidspunkt, siger hun.

Efter omkring fire timer ringer hun Styrelsen for Patientsikkerhed op igen.

– Da jeg ringer tilbage senere, er det en ny telefonsvarer, der fortæller, at jeg er nummer 50 i køen. Det kan jeg på daværende tidspunkt ikke overskue med feber, siger Astrid Dahl, der lægger på.

Hun tænker, at styrelsen vil opdage, at hun har ringet tilbage to gange, og at de så vil kontakte hende igen. Det sker ikke. Så dagen efter – tirsdag – ringer hun igen. Her er det telefonsvaren om, at der er for travlt, og at hun skal ringe senere, der atter møder hende.

Stod med ansvaret selv

På dagen hvor Astrid Dahl fik sit resultat på sin coronatest brugte hun tiden på at aflyse aftaler, samt at komme i kontakt med dem, der muligvis kunne være smittet. Selv om hun i kraft af coronavirus har indskrænket sin omgangskreds, var der alligevel en del at se til.

Ansvaret for smitteopsporingen endte med udelukkende at ligge hos Astrid Dahl, og det har hun fundet meget svært.

– Jeg tog en del initiativer, som på det tidspunkt krævede ret meget af min energi. I forvejen er det i den tilstand hårdt nok bare at kigge på skærmen på sin mobil eller computer, siger hun.

Newsbreak.dk ville gerne have hørt Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvad de mener, er et rimeligt ansvar en person smittet med coronavirus bør stå med, når de er syge.

Men Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke fundet tid til at udtale sig, er svaret Newsbreak.dk får på henvendelserne til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Astrid Dahl indrømmer, at hun godt kan se, det er muligt, at det var en fejl, da hun lagde på, selv om hun var i telefonkøen den ene gang, men her prioriterede hun pleje af sig selv, frem for kontakten til styrelsen.

Kritik af opsporing

Kontaktopsporingen af coronavirus har været underlagt kritik fra eksperter. I midten af oktober pegede epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse, at der var en sammenhæng mellem det stigende smittetal og smitteopsporingens kvalitet.

– Jeg kan ikke lade være med at se det høje antal smittede som udtryk for, at smitteopsporingen ikke fungerer godt nok. Vi burde være i stand til at lukke flere smittekæder ned, fortalte han til Ritzau.

Tallene, som Newsbreak.dk er i besiddelse af, for, hvor mange smittede Styrelsen for Patientsikkerhed har været i kontakt med rækker i skrivende stund kun til september. Her var styrelsen i kontakt med 11.387 smittede, hvoraf 15 takkede nej til deres hjælp.

For samme måned har Styrelsen for Patientsikkerhed forsøgt at komme i kontakt med 29.857 nære kontakter til en smittet. Af dem har styrelsen faktisk talt med 6522 nære kontakter.

Dertil skal dog lægges, at flere smittede selv har ønsket at kontakte deres nære kontakter, og det er løbet op i 23017 nære kontakter yderligere. Tallene melder dog ikke noget omkring, om kontakten faktisk er lykkedes.

Newsbreak.dk ville gerne have bragt Styrelsen for Patientsikkerheds forklaring på denne kritik, men de har ikke fundet tid til at udtale sig. Dog har de oplyst, at de foretager kontaktopsporing i henhold til retningslinjerne i rapporten Covid-19: Smitteopsporing af nære kontakter, der er udstedt af Sundhedsstyrelsen.

For sent

Onsdag hvor Newsbreak.dk er i kontakt med Astrid Dahl, har hun svært ved at se vigtigheden af, hvorfor hun skal fortsætte med at få fat i Styrelsen for Patientsikkerhed.

– Helt ærligt så tror jeg, at det er for sent nu. Jeg føler, jeg har handlet efter fornuftens regler, men jeg kunne sikkert godt have brugt deres kompetencer, siger hun.

Newsbreak.dk ville gerne have spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed ind til, hvornår det fra deres side vurderes at være for sent at påbegynde smitteopsporingen. Men Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke fundet tid til at udtale sig.

I slutningen af oktober besluttede Sundheds- og Ældreministeriet at opruste på smitteopsporingen, så den havde ressourcer til at rumme 3000 nye smittede om dagen.

Det gjorde man dengang, fordi det stigende smittetal krævede det, kunne direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed Anne Petri Lykke forklare på et pressemøde.

– Det er helt evident, at vi står over for stigende smittetal, og der er en stor opgave foran os. Derfor ruster vi op i smittesporingen til at kunne håndtere op til 3000 smittede om dagen inklusiv deres nære kontakter, sagde hun den 30. oktober 2020.

Beslutningen kom kun få dage efter, at Verdensundhedsorganisationen WHO bad europæiske lande om at stramme op på deres smitteopsporing.

Om beslutningen har båret frugt vil måske være at finde i aktivitetsresuméet over coronaopsporing, som Styrelsen for Patientsikkerhed står bag, når den opdateres med de seneste tal.

Powered by Labrador CMS