ATJU: Forebyg selv forkølelse og influenza

Det kan være vanskeligt at undgå både forkølelse og influenza. Man kan dog gøre noget for at forbygge smitten.

Udgivet Opdateret

Vi er nu officielt inde i efterårs- og vinterhalvåret. Altså den mørke årstid med rusk og regn. Snart kan vi også forvente den første nattefrost. Om man vil det, eller ej.

Samtidig er de kommende måneder også tiden, hvor det er forventeligt, at vi bliver plaget af både forkølelse – eller endnu værre, influenza. For begge onder gælder, at der et tale om virussygdomme.

Artiklen fortsætter under videoen

Derfor kan det være svært at undgå at blive smittet, medmindre man melder sig fuldstændigt ud af samfundet. Netdoktor.dk har dog en række bud på, hvad man kan gøre for at forebygge smitten.

Hvad disse er, kan man se i galleriet over artiklen. 

Ved forkølelse bliver man ifølge Sundhed.dk angrebet i næse og svælg. Man kan få ondt i halsen, føle sig elendig til pas og desuden have let feber i begyndelsen. Alt sammen noget, der i løbet af et par dage, bliver til snue og hoste. Det er typisk værst efter tre-fire døgn, men  er som regel væk efter en uges tid.

Der er flere hundrede undertyper af virus, og har man først haft en af dem, er man immun overfor den. Desværre kan man dog godt rage alle de andre til sig. Det er derfor, man oplever at blive forkølet gennem hele livet.

Tre typer Influenza

Ved influenza er symptomerne noget værre. Ud over hosten, sprutten og ondt i halsen oplever man også ømhed i både muskler og led, får kraftig hovedpine og desuden ganske høj feber. Typisk 38-40 grader i en uge. Efterfølgende oplever de fleste en periode med træthed.

Der findes tre forskellige typer influenza – A, B samt C – hvoraf den førstnævnte er den hyppigste og desuden den med de kraftigste symptomer.

Det kan være farligt at blive ramt af infuenza. Især for ældre mennesker. Derfor bør specielt ældre på plejehjem samt folk med lunge- og kredsløbssygdomme blive vaccineret mod sygdommen én gang årligt for at undgå, at influenzaen kan blive starten på en ond cirkel af andre sygdomme.

Powered by Labrador CMS