Bær over alt: Men disse er farlige

August er højsæson for danske bær. Nogle bør du dog for enhver pris undgå at spise.

Udgivet Opdateret

Flere ugers sol og varme har sat turbo på de danske bær, og over alt i naturen vrimler det nu med lækkerbiskener, der er lige til at plukke.

Blandt andet brombær, lyder det fra Naturstyrelsen, der forvalter statens naturområder:

– Vi har haft mange vilde hindbær denne sæson, og man kan også stadig være heldig at finde blåbær – især i de jyske skove og heder. Men lige nu er det især brombær, der er klar til plukning lidt tidligere end normalt. De vokser vildt i skovbryn og hegn på tørre og solrige områder og smager fantastisk i marmelade eller bare som de er, siger Trine Sørensen, naturvejleder i Naturstyrelsen på styrelsens hjemmeside.

Foruden brombær er havtorn, tyttebær, mosebølle og hyben også i sæson netop nu.

Giftige bær snyder

Det er dog langt fra alt i den danske natur, der er lige til at spise.

Faktisk vrimler den danske natur med bær, der trods et appetitligt ydre, absolut ikke skal i munden.

Newsbreak.dk har tidligere blandt andet skrevet om rå hyldebær, som under ingen omstændigheder må spises. De kan indeholde blåsyre, og skal derfor koges i mindst 20 minutter, før de kan spises.

Der findes også andre rå bær, du og dine børn skal holde jer langt fra. Du bør eksempelvis ikke spise rå bær af den slags, du kan danne dig et overblik over i galleriet. Newsbreak.dk har udvalgt bær, du støder på i den danske natur, og danske haver, og som det er meget, meget vigtigt, at hele familien ved, at de skal holde sig fra.

Giftlinjen

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er blevet forgiftet, eller hvis du ved, at du er blevet forgiftet, kan du ringe til Giftlinjen. Giftlinjen er en telefonrådgivning, der døgnet rundt har læger og sygeplejersker på vagt.

De er eksperter inden for forgiftning, og de samarbejer med Arbejdstilsynet, Beredskabsstyrelsen, Danske Regioner, Sundhedsstyrelsen og mange andre organisationer.

“Giftlinjen samarbejder med forgiftningsrådgivninger i andre europæiske lande og USA. Vi har et særlig tæt samarbejde med giftinformationerne i de øvrige nordiske lande, som bl.a. har udmøntet sig i årlige møder og regelmæssige kurser i klinisk toksikologi for skandinaviske læger,” skriver Giftlinjen selv.

Hvis du skal i kontakt med Giftlinjen, skal du ringe 82 12 12 12. Herfra får du rådgivning.

Powered by Labrador CMS