Bake-off er langt bedre end sit ry

Tror du, at bake-off brød er ensbetydende med industribrød fyldt med luft og e-numre? Så kan du godt tro om igen. Bake-off er nemlig ikke en bestemt brødtype, som mange tror, men en bagemetode.
Et lunt, nybagt brød med saftig krumme og sprød skorpe er noget, de fleste nyder at sætte tænderne i. Men det kan være svært at finde tiden til selv at bage et godt brød. Måske derfor ser man flere og flere bake-off løsninger skyde op i detailbutikkerne – fra frost- og kølevarianten, der skal færdigbages hjemme til egne bake-off bagerier. Morten Holm, der er indehaver af Holms Bageri og Nordens Brød, mærker også den stigende efterspørgsel:
– Vi har i løbet af de seneste år øget vores produktion af bake-off brød betydeligt, og vi tænker efterhånden lige så meget i at udvikle nye opskrifter til bake-off som til de traditionelle færdigbagte brød.
Og det ærgrer Morten Holm, at der fortsat eksisterer en skepsis til bake-off brødet. For hos den traditionsrige bagerfamilie lægges der ligeså meget tålmodighed og kærlighed i en dej til et af deres bake-off brød som i bageriets andre deje, og kvaliteten er lige god – det er kun metoden, der er anderledes.
For danskerne er fortsat skeptiske over for kvaliteten. En ny undersøgelse om danskere og brød viser nemlig, at kun 14 % af danskerne mener, at bake-off godt kan være brød af høj kvalitet. Og 21 % sammenstiller decideret bake-off brød med dårlig kvalitet.
Nyt gourmetsamarbejde skal aflive myte
En af de virksomheder, der har taget kampen op mod danskernes bake-off-skepsis, er Statoil. Sammen med førende bagerier, heriblandt Holms og Il Fornaio, har de lanceret en hel ny brødportefølje, der skal gøre op med danskernes opfattelse af, at bake-off- og brød fra tankstationen er dårligt brød.
– Vores nye brødsortiment er udviklet og udvalgt med tanke på god smag og høj kvalitet. Store dele er langtidshævet og bagt på surdej – ikke lige det man forventer af brød fra tanken. Så vi er rigtig glade og stolte over resultatet. Nu gælder det bare om at få folk til at smage brødet. For det er overraskende godt, så de skal nok komme igen, lyder det fra Ann Kirstine Havsteen, kommunikationsdirektør hos Statoil Fuel & Retail, der garanterer, at det nye gourmetsamarbejde ikke stopper her:
– Der er flere nyheder på vej til brødhylderne – men først skal vi lige have folk overbevist om, at bake-off er en god metode, der giver lige så god mulighed for høj kvalitet og god smag som almindeligt bagt brød.
For at overbevise de kritiske røster, har Statoil blandt andet afholdt en workshop for et par af landets førende madbloggere og madskribenter. Her blev der undervist i metoden, bagt et af Statoils nye brød og smagt på de nye brødvarianter:
– Jeg må indrømme, at jeg var skeptisk, da jeg opdagede, det var et brød fra Statoil, vi skulle bage, for jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der var brugt så gode råvarer – og helt uden hokus pokus numre. Det er også overraskende, at nogle af landets bedste bagere er SÅ positive over for denne metode, lyder det fra madblogger, Julie Vitoft Kiersgaard.