Bekymrende smitte: Flere danskere døde

Der er sket en kraftig stigning, som leder til alvorlige infektioner

Udgivet Opdateret

En kraftig stigning i tilfælde af invasive streptokokinfektioner vækker bekymring hos Peter H. S. Andersen, som er afdelingslæge hos Statens Serum Institut (SSI).

I februar blev der konstateret 78 tilfælde af invasive streptokokinfektioner. Antallet lå på 99 i januar, mens der i december var 68 tilfælde. Det viser tal fra SSI ifølge TV 2.

Alvorlige infektioner

- Der er i øjeblikket flere, som får alvorlige infektioner, hvor det går invasivt. Det vil sige, at det går ind i områder i kroppen, hvor der normalt ikke skal være bakterier. Det er typisk blodbanen, siger han.

- Siden 2018 har vi ikke haft noget på det her niveau.

I januar 2022 var der under ti tilfælde af invasive streptokokinfektioner, fortæller Peter H. S. Andersen. Han tilføjer, at antallet var på cirka 20 i januar 2020 - altså før coronapandemien kom til Danmark.

Fire gange højere

- I efterforløbet af corona, hvor vi i 2022 har åbnet samfundet, er det (antallet af tilfælde, red.) steget. Det steg i efteråret i forhold til halsbetændelser og andre infektioner, men fra december er det steget kraftigt i antallet af alvorlige infektioner.

Han påpeger, at antallet af tilfælde med invasive streptokokinfektioner er tre til fire gange over det normale niveau uden for coronapandemien.

Desuden oplyser SSI til TV 2, at infektionen har kostet 35 danskere livet siden december.

Flere tilfælde af bakterien har betydet at 35 danskere har mistet livet.
Flere tilfælde af bakterien har betydet at 35 danskere har mistet livet.

STREPTOKOKKER

Streptokokker er en slægt af almindeligt forekommende bakterier, hvoraf nogle kan forårsage sygdom. Bakterierne er en hyppig årsag til infektioner som fx halsbetændelse, luftvejsinfektioner, sårinfektioner og blodforgiftning. Disse infektioner behandles med almindeligt penicillin.

Kilde: SSI.dk
Powered by Labrador CMS