Benzinpriser fortsætter med at dykke

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Benzin kan nu købes til under ni kroner mange steder i landet

Flere steder i Danmark er det lige nu muligt at købe benzin til mindre end ni kroner per liter 95 oktan.

Det er den laveste pris i flere år og to kroner mindre end de 11 kroner per liter, som prisen på benzin lå på i flere år og frem til det aktuelle prisfald satte ind.

I forhold til rekordprisen på benzin, som blev sat den 10. september 2012, og som hed 13,42 kroner per liter, er den aktuelle pris næsten 4,5 kroner lavere. Det betyder, at en tank på 50 liter er 221,5 kroner billigere at fylde nu end i efteråret 2012.

De store prisfald på benzin er da også noget, som forbedre privatøkonomien hos tusindvis af danskere.

Har man en bare nogenlunde økonomisk bil, som kører 15 kilometer per liter, vil man med et årligt kørselsforbrug på 15.000 kilometer, skulle købe 1.000 liter benzin om året.

Det betyder, at man sparer 2.000 kroner årligt, hvis prisen holder sig på det aktuelle niveau og er to kroner lavere end for et år siden.

Bliver gennemsnitsprisen i år tre kroner lavere end sidste år, er det 3.000 kroner, der spares.

Dertil kommer, at mange også vil opleve, at varmeregningen bliver billigere, når prisen på olie og andre energiformer falder. Prisen for 1.000 liter fyringsolie er da også faldet på betydelig vis og med omkring 2.000 kroner over det sidste års tid til et aktuelt niveau omkring 9.500 kroner.

Det er store prisfald på råolie, som sender energipriserne ned herhjemme. De sidste uger er prisen for en tønde olie fra Nordsøen faldet til under 50 dollar per tønde, efter den i flere år har ligget et godt stykke over 100 dollar.

Der er dog ikke nogen helt enkel sammenhæng mellem prisen på råolie og så prisen på benzin ude ved tankstationens pumper.

For ud af den aktuelle pris, er tæt ved seks kroner afgifter og moms. Typisk går der også én krone per liter til avancer hos tankstationer, transport og andre omkostninger. Derfor er den rene literpris på benzin nede omkring fire kroner.

Falder prisen på råolie så med ti procent, burde benzinprisen alt andet lige falde med ti procent af fire kroner, svarende til 40 øre per liter. Men sådan er det ikke altid, fordi dollaren også kan stige og falde i kurs. Dertil kommer, at der er to internationale oliemarkeder, ét for råolie og et for raffinerede produkter. Det er ikke altid, at prisen på de to markeder følges ad.

Powered by Labrador CMS