Bertel vil sikre “SKAM” til danske serie-elskere

Det er et enormt tilbageskridt, at danske unge er afskåret adgang til tv-serien "Skam", mener Bertel Haarder.

Bertel Haarder vil kæmpe for danskeres mulighed for at se den norske TV-serie Skam. Fotos: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det vakte ramaskrig i store dele af landet, da danske seere 13. januar blev afskåret fra at kunne følge med i historien om Eva, Noora, Isak og de andre gymnasieelever på Hartvig Nissens Gymnasium i Oslo.

Med henvisning til internationale musikrettigheder måtte den norske tv-kanal NRK lukke ned for adgangen til den populære ungdomsserie “Skam” på nrk.no.

Her har mange danske unge ellers fulgt serien, og det skal de kunne igen, mener Venstre-veteranen Bertel Haarder (V), der mandag forsøger at råde bod på netop dette.

I et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til sin efterfølger som kulturminister, Mette Bock (LA), vil Haarder vide, om hun vil arbejde for, at der “igen bliver uhindret adgang til den norske tv-serie “Skam” for seere over hele Norden?”

I begrundelsen for spørgsmålet skriver Bertel Haarder:

– Intet betyder mere for den gensidige nordiske sprogforståelse end uhindret adgang til nabolandskanalerne. Pippi Langstrømpe har i så henseende haft større betydning end samtlige sessioner i Nordisk Råd.

– Det var et enormt tilbageskridt, da rene pengeinteresser stoppede for danske teenageres fulde adgang til den norske tv-serie “Skam” på NRK’s hjemmeside. Da det i sidste ende er kulturministrene, der forhandler betingelserne for de nationale public service-kanaler, må det også være dem, der bliver enige om at sikre adgangen til nordiske nabolandskanaler så bredt som muligt, skriver han.

Ekstrem succes

Udlandets adgang til Skam blev blokeret, efter at IFPI henvendte sig til NRK. IFPI er foreningen for de internationale pladeselskaber og er musikbranchens rettighedsorganisationer.

De sørger for, at kunstnere får betaling for, at deres musik bliver brugt i blandt andet tv-serier som Skam. Tv-seriens rettigheder til de musiknumre, den bruger, har kun været gældende for Norge og nordmænd i udlandet.

Skams succes har imidlertid været så ekstrem, at IFPI mener, at rettighederne er overtrådt. NRK’s advokat Kari Anne Lang-Ree har tidligere forklaret:

– NRK har ret til at publicere indholdet til nordmænd i Norge og i udlandet, og pladebranchen reagerer nu på, at for mange andre ser det, uden at NRK har betalt for internationale visningsrettigheder.

Powered by Labrador CMS