Britisk-talende muslim halshugger journalist

Det er formodentligt den amerikanske journalist James Foley, der blev bortført i Syrien i 2012, som Islamisk Stat har henrettet. Foto: Nicole Tung/AP
Udgivet Opdateret

Video viser halshugning. London siger, militante europæiske muslimer i Syrien truer Europas sikkerhed.

Der er chok og væmmelse i Europa og USA over halshugningen af, hvad islamistiske oprørere i en video hævder at være den amerikanske journalist James Foley, der blev bortført i Syrien i 2012.

Videoen, der blev lagt på internettet tirsdag, viser en maskeret mand, der halshugger det, som ligner James Foley, mens hans sidder på knæ i en orange kjortel.

Det er oprørere fra den bevægelse, der kalder sig Islamisk Stat, som i videoen tager ansvaret for forbrydelsen.

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, udtrykker “absolut væmmelse” over halshugningen.

Det, der især oprører Hammond, er den sortklædte mand med klud for ansigtet, der gennemfører halshugningen.

Han er tilsyneladende brite, for han taler med en klar britisk accent.

– Set herfra ser det ud til at være en britisk person. Vi er nødt til at gennemføre flere analyser for at være sikre på, at det er tilfældet, siger Hammond til BBC.

Han påpeger, at truslen er meget konkret mod Europa. Mange europæiske muslimer har sluttet sig til Islamisk Stat, der er draget hærgende gennem dele af Syrien og Irak.

Mange af disse europæiske muslimer vender på et tidspunkt tilbage og vil være en trussel mod europæiske borgere.

De udgør “en direkte trussel mod vores nationale sikkerhed”, konstaterer Hammond.

Det er en trussel, der også har været diskuteret i Danmark. Snesevis af muslimer fra Danmark mistænkes for at have sluttet sig til radikale islamister i Syrien og Irak.

Den britiske premierminister, David Cameron, meddeler, at han afbryder sin ferie efter offentliggørelsen af videoen, som han kalder “chokerende og nederdrægtig”. Han vil mødes med sine ministre for at diskutere den trussel, som Islamisk Stat udgør.

Det Hvide Hus i Washington siger, at den amerikanske efterretningstjeneste er i gang med at analysere videoen.

– Hvis den er ægte, så er vi oprørte over det brutale mord på en uskyldig amerikansk journalist, siger talsmanden for USA’s nationale sikkerhedsråd, Caitlin Hayden.

Den 40-årige Foley arbejde som freelancejournalist, da han i november 2012 blev bortført i det nordlige Syrien, mens han var på vej til den tyrkiske grænse.

/ritzau/AFP

Powered by Labrador CMS