Dagen derpå: Det bør du vide om tømmermænd

Der findes rigtig mange bud på, hvad der er den bedste tømmermændskur. Hvis du klikker videre i galleriet får du det medicinske bud fra Netdoktor.dk på, hvordan man slipper bedst af med de ubehagelige følger efter en festlig og alkoholrig aften. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Udgivet Opdateret

Her får du forklaringen på, hvorfor du måske ikke er helt på toppen i dag – og det medicinske bud på en kur mod tømmermænd

Godt nytår! Her på Newsbreak.dk vil vi rigtig gerne følge dig godt ind i år 2015, og da der er en god sandsynlighed for, at du i dag sidder eller ligger med et tungt hoved, en tør fornemmelse i munden og en i det hele taget slatten krop efter en festlig nytårsaften, giver vi dig her en lille rundtur til begrebet tømmermænd. Hvis du bare vil vide, hvad du kan gøre for at slippe af med tømmermændene kan du få et par bud på tømmermændskure ved at klikke videre i galleriet ovenfor.

Hvis du i stedet vil vide lidt mere om tømmermænd, kan du læse videre her, hvor vi giver en kort introduktion til det – for de fleste – velkendte fænomen.

Tømmermænd er for det første mange forskellige ting. Ifølge Netdoktor.dk er man faktisk ikke helt enige om en definition af, hvad tømmermænd er, og hvad der forårsager dem.

– Alkohol (ethanol) har en række virkninger i kroppen, og kan dermed påvirke mange forskellige fysiologiske systemer, resulterende i de mange forskellige symptomer, som tømmermænd består af, skriver Netdoktor.dk.

Opremsningen af symptomer på Wikipedias opslag om tømmermænd er da også ganske lang:

–  Dehydrering, udmattelse, hovedpine, kvalme, opkast, diarré, svaghed, øget kropstemperatur, hypersalivation, koncentrationsbesvær, nervøsitet, irritabilitet, lys- og lydoverfølsomhed, dårlig motorik, søvnbesvær og mangel på dybdesyn.

Mange af symptomerne kan for det meste tilskrives, at alkohollen forstyrrer kroppen salt- og sukkerbalance, og det er derfor generelt et godt råd at sørge for at få spist og drukket samtidig med, at man drikker alkohol, hvis man gerne vil undgå slemme tømmermænd senere.

Ellers må man bare håbe på, at forskerne snart finder mirakelløsningen – måske er den ikke så langt væk. Videnskab.dk har i hvert fald rapporteret om et hold forskere, der har fundet nogle specielle enzymer, der hjælper kroppen til at nedbryde alkohollen i kroppen hurtigt, som måske kan komme til at lindre tømmermænd i fremtiden.

Hvis kuren kommer, så er det faktisk kvinder, der vil få mest gavn af den, for kvinder bliver ramt hårdere af tømmermænd end mænd. Ifølge Netdoktor.dk bliver kvinder ramt af tømmermænd dobbelt så ofte som mænd, også selvom de generelt drikker mindre alkohol end mænd.

Powered by Labrador CMS