Dagens smitte- og kontakttal vækker ikke glæde

Mere end 2600 er testet positive det seneste døgn.

2621 personer er testet positive for covid-19 det seneste døgn. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Coronaepidemien er igen tiltagende i Danmark, antallet af indlagte stiger fortsat, og generelt er der bare ikke meget at glæde sig over, når det kommer til dagens smittetal, og det senest opdaterede kontakttal. Sidstnævnte er nu er steget til 1,2 fra 0,9 ugen før.

Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Samtidig viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut, at der det seneste døgn er konstateret 2621 smittede på 78.015 prøver.  Det vil sige, at 3,36 procent af prøverne har været positive. De hurtigtest, der bliver foretaget af private udbydere, indgår ikke i tallene fra SSI.

I sit tweet gør sundhedsministeren opmærksom på, at det seneste kontakttal har større usikkerhed på grund af variationer i antal testede i julen.

– Vi har et for højt smittetryk, og sammenlagt med høj positivprocent, stigende indlæggelsestal og flere dødsfald er situationen yderst alvorlig, skriver Magnus Heunicke.

Et kontakttal på 1,2 svarer til, at 10 coronasmittede i gennemsnit giver smitten videre til 12 andre.

Det vil sige, at da kontakttallet i sidste uge blev opgjort til 0,9, så ville 10 coronasmittede i gennemsnit smitte 9 andre. Med andre ord ville epidemien på et tidspunkt gå i sig selv, hvis den situationen var fortsat.

Kasper Iversen, der er professor og overlæge ved Københavns Universitet og Herlev-Gentofte Hospital, finder ikke meget positivt i de seneste smitttetal.

– Det er bekymrende, at smitten stiger, og at positivprocenten fortsat er så høj.

– Optimismen er noget mere behersket nu, end den var op til jul. Hvis nytåret øger smitten, så har vi en alvorlig smitteudbredning, som begynder at belaste vores sundhedssystem, siger han.

900 indlagte

Det samlede antal af indlagte stiger med 28 til i alt 900, viser opgørelse fra Statens Serum Institut.

Det er det højeste niveau under pandemien. 128 er indlagt på intensiv. Heraf er 73 personer i respirator.

Der er nu registreret 1226 coronarelaterede dødsfald i Danmark. Det seneste døgn er 22 personer døde med virusset. Mandag var tallet 30, viser opgørelse fra SSI.

Der er i alt taget 10.342.927 prøver på 3.920.967 personer siden den 27. januar. 158.447 personer er blevet smittet med sygdomme, 1226 er døde, og 8773 har været indlagt.

Der vaccineres

Mens kontakttallet stiger, er vaccinearbejdet fortsat i gang.

6775 personer har modtaget den første af to doser coronavaccine. Dermed er 0,12 procent af befolkningen ifølge SSI i gang med at blive vaccineret.

Den første sending med 9750 vaccinedoser fra selskaberne Pfizer og BioNTech ankom lørdag morgen med politieskorte til Statens Serum Institut i København.

Herefter blev vaccinerne fordelt til de fem regioner, og de første skuldre fik stikket søndag klokken 09 på fem plejehjem landet over.

Mandag formiddag ankom der yderligere 38.000 coronavacciner til Danmark, og i de kommende uger ventes knap 48.000 vaccinedoser om ugen.

Forrest i køen til vaccinen står ældre, kronisk syge og sundhedsansatte.

Powered by Labrador CMS