Danske grøntsager indeholder masser af sprøjtegifte

En ny rapport viser, at det ikke står helt så godt til med de danske grøntsager.

Mange danske grøntsager indeholder pesticidrester. KLIK og se, hvor mange – det kan være skræmmende læsning. Foto: Colourbox.
Mange danske grøntsager indeholder pesticidrester. KLIK og se, hvor mange – det kan være skræmmende læsning. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Pesticider i grøntsager. Det lyder ikke umiddelbart særligt appetitligt.

En ny rapport viser, at 27 procent af danske grøntsager indeholder rester af sprøjtegift – det er en tredobling på fem år.

I galleriet over artiklen kan du se nogle af de største ‘syndere’. Vi kan godt love, at nogle af dem spiser du jævnligt.

Fødevarestyrelsen har fundet rester fra pesticider i hver fjerde af de danske, konventionelle grøntsager – i 2011 var det hver tiende. Det våde vejr har skylden, siger gartnerne ifølge Politiken.

For seks år siden var det  syv procent af gulerødderne havde spor af de sprøjtegifte, danske avlere bruger til at bekæmpe skadedyr og svampeangreb.

Stor stigning i pesticider i grøntsager

Sidste år fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester på 42 procent af danske konventionelle gulerødder – altså dem, der ikke er økologiske. Det er det højeste målte de sidste 20 år.

– Vi danskere går jo rundt i den tro, at hvis man bare spiser dansk grønt, så beskytter man sine børn mod at få pesticidrester. Så det er foruroligende, at vi ser denne udvikling, siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Rikke Lundsgaard, Danmarks Naturfredningsforening, til Politiken.

Siden 1999, hvor Fødevarestyrelsen begyndte at udgive systematiske rapporter om pesticidrester, har fundene ligget stabilt på mellem seks og 12 procent af grøntsagerne. Men fra 2013 er tallene vokset hurtigt på en vifte af forskellige grøntsager.

Du kan se en opgørelse over pesticider i grøntsager – eller et udpluk – i galleriet over artiklen.

Kilde: Politiken.

Powered by Labrador CMS