Danske jobs bliver hurtigt besat

En ny analyse konkluderer, at arbejdsmarkedet er blevet bedre til at matche ledige stillinger med arbejdsløse. Foto: KATINKA HUSTAD/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Danskerne er nogle af de hurtigste i verden til at finde nyt job, når stillingen slås op, viser ny analyse.

Danske arbejdsgivere og danske jobsøgende er nogle af de hurtigste i verden til at finde det rette match, når stillinger skal besættes. Det skriver Berlingske.

Det er analysen “Det danske arbejdsmarked er i topform” fra Sydbank, som viser udviklingen, og forklaringen er, at strukturen på det danske arbejdsmarked er blevet bedre.

– De gode strukturer sikrer et hurtigt og effektivt match mellem de lediges kvalifikationer og arbejdsgivers behov. I praksis betyder det, at der skal færre ledige til at besætte et bestemt antal ledige stillinger, siger Peter Bojsen Jakobsen, der er økonom i Sydbank og som står bag analysen, til avisen.

Beskæftigelsen er over det seneste år steget med 22.000 personer. Det betegner Peter Bojsen Jakobsen som “bemærkelsesværdigt”, fordi den økonomiske vækst – ud fra et historisk perspektiv – har været for svag til at berettige så mange nye job.

Forklaringen på dette er todelt. For det første er produktiviteten faldet i dansk økonomi, der skal altså flere hænder til at skabe fremgang. For det andet har væksten i de brancher, som står for en for en stor del af den samlede beskæftigelse, været høj.

Der er for tiden 25.000 ledige stillinger i Danmark, og nettoledigheden ligger på 105.000. For blot ti år siden var der med tilsvarende antal ledige stillinger en ledighed på mellem 150.000 og 160.000 personer.

Det kan tænkes, at færre på papiret er ledige nu, fordi de er trukket ud af statistikken og i stedet sat på andre ordninger. Men hvis man kigger på AKU-ledigheden, som baserer sig på en spørgeundersøgelse, der ikke er påvirket af samme teknikaliteter som nettoledigheden, så er resultatet det samme.

“Også hvis der ses på AKU-ledigheden, er arbejdsmarkedets evne til at matche arbejdsløse med ledige job blevet bedre”, konkluderer analysen.

Med de nyeste reformer på arbejdsmarkedsområdet vurderes det, at strukturen bliver yderligere forbedret, hvilket kan resultere i endnu lavere ledighed, konkluderer analysen.

Newspaq

Powered by Labrador CMS