Danske virksomheder har fået beskeden i dag

Listen over ikkebeskyttede gaskunder består af 40 selskaber. De skal hjælpes med at reducere gasforbruget

Udgivet Opdateret

Danske virksomheder, der ikke er sikret gasforsyning, hvis energikrisen i Europa bliver forværret, skal hjælpes med at spare på gassen.

Det arbejde vil Energistyrelsen begynde på i løbet af maj.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse tirsdag morgen.

- Den nuværende geopolitiske situation kan betyde, at en række virksomheder står uden adgang til gas og derfor må stoppe eller nedskalere deres produktion, lyder det i meddelelsen.

Medført energikrig

- Målet er at afdække, hvordan erhvervspuljen på en effektiv og hurtig måde kan understøtte gasreducerende tiltag i virksomhederne på den korte bane.

Erhvervspuljen er en tilskudspulje til energieffektiviseringer og grøn omstilling.

Krigen i Ukraine har medført en regulær energikrig i Europa.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har flere gange truet med at lukke for gashanerne til europæiske nationer.

Lukkede gassen

Senest førte en optrapning af energikrigen til, at Rusland lukkede for gassen til Polen og Bulgarien. Det skete i april.

Danmark bør være forberedt på, at det samme kan ske her og i andre europæiske lande.

Det sagde klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) for en uge siden i forbindelse med en EU-møde i Bruxelles.

Han lagde dog heller ikke skjul på, at det kan få konsekvenser for en række danske virksomheder.

Liste med 40 selskaber

- Men vi har en plan for, hvad vi gør i den situation, lød det fra ministeren, uden at han blev konkret.

Listen over ikkebeskyttede gaskunder, som Energistyrelsen vil tage kontakt til i løbet af maj, består af omkring 40 selskaber.

Styrelsen vil, så vidt det er muligt, bidrage til, at virksomhederne ikke ender med at bruge alternative fossile brændstoffer.

Det er ikke nævnt, hvilke selskaber der er tale om, men de udgør tilsammen cirka 20-25 procent af Danmarks samlede gasforbrug.

Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er Danmark forberedt på, at Rusland kan komme til at lukke for gashanerne til Europa. Nogle danske virksomheder vil dog kunne mærke konsekvensen af det. (Arkivfoto)
Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er Danmark forberedt på, at Rusland kan komme til at lukke for gashanerne til Europa. Nogle danske virksomheder vil dog kunne mærke konsekvensen af det. (Arkivfoto)

SÅDAN BRUGER KUNDERNE GAS

- Omtrent 89 pct. af erhvervskunderne er små forbrugere med et årligt gasforbrug under 22.849 Nm3. Deres forbrug udgør ca. 11 pct. af det samlede forbrug hos erhvervskunderne.

- Omkring 11 pct. af erhvervskunderne er mellemstore forbrugere med et årligt gasforbrug på 22.849 - 2.284.900 Nm3. Deres forbrug udgør ca. 40 pct. af det samlede forbrug.

- De store erhvervskunder, i forbrugsbånd I4 og I5, udgør omkring 0,4 pct. af det samlede antal erhvervskunder, mens deres forbrug udgør ca. 49 pct. af erhvervskundernes samlede gasforbrug.

Kilde: Energistyrelsen
Powered by Labrador CMS