Dårlig hygiejne på arbejdspladsen påtales sjældent

Arkivfoto: Iris/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Det er vigtigt med god hygiejne på arbejdspladsen – især når det som nu er sæson for influenza.

Mange oplever dog kollegaer, der glemmer at vaske hænder, når de har været på toilettet eller efter et hosteanfald. Men dårlig hygiejne er noget, vi meget nødigt vil påtale over for vores kolleger. Det viser en nordisk undersøgelse, som TNS Gallup har udført for virksomheden Initial, der udbyder hygiejneløsninger til toiletter.

Hver fjerde af os har ifølge undersøgelsen set en kollega, der har glemt at vaske hænder efter et toiletbesøg. Og mere end halvdelen har oplevet, at en kollega ikke har vasket hænder efter et hosteanfald eller næsepudsning.

Men trods opmærksomhed på kollegers hygiejne vil knap hver femte aldrig påtale det.

Jakob Rasborg, der er ekspert i kommunikation og direktør i Resonans Kommunikation, mener dog sagtens, man kan minde sin kollega om sæben og vandet, hvis man ser, at det glipper.

»Du skal bare sige det med et smil på læben. Hvis man selv glemmer at vaske sine hænder, så vil man jo også gerne mindes om det,« siger han.

Det vigtigste er ifølge Jakob Rasborg, at der på arbejdspladsen bliver skabt en kultur, hvor det er i orden at minde hinanden om hygiejnen. Det kan gøres på flere måder, påpeger han:

»Man kan sætte skilte op, hvor man minder folk om, at det er vigtigt at få vasket hænder, især når der er epidemier. Der er også eksempler på virksomheder, der har desinfektionsapparater ved indgangen. Det signalerer også, at det er vigtigt, at hygiejnen er optimal,« siger Jakob Rasborg.

Ifølge Initial har andre undersøgelser vist, at rene og pæne toiletter med bestemte farver kan være med til at få medarbejderne til at tænke mere over hygiejnen.

»For eksempel har vi lige lanceret en serie farvenuancer på vores toiletprodukter, som på baggrund af en neutral flade vil virke motiverende. Samtidig kan vi også se, at de steder, hvor vores antibakterielle dispensere er, vil der typisk være et fald i sygefraværet,« siger Kristian Linder, der er General Manager ved Rentokil Initial Danmark.

TNS Gallups undersøgelse for Initial er repræsentativ og udført blandt cirka 1.000 respondenter over 18 år, som arbejder mindst 20 timer om ugen i henholdsvis Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Powered by Labrador CMS