Derfor betaler det sig at julehandle online

Newspaq
Udgivet Opdateret

Forbrugerne har aldrig været bedre stillet, når de køber julegaver over nettet.

Fyldte shoppingcentre, udsolgte butikker og insisterende julemusik. Der kan være mange årsager til at vælge julegaveindkøbene i byen fra og købe gaverne over nettet.

Efter den nye forbrugeraftalelov trådte i kraft i sommer, har forbrugerne aldrig været bedre stillet, når de handler over nettet. Det vurderer advokatkæden Advodan.

– Den nye lov stiller større krav til netbutikkerne. Det betyder blandt andet, at betingelserne skal være helt klare for den handlende, og at der er ensartede regler for returnering og bytning af varer, før de skal have betalingskortet op ad lommen, forklarer Søren Merrild Bie, der er advokat hos Advodan.

Søren Merrild Bie fremhæver især de bedre byttemuligheder som en af fordelene ved nethandel.

– I de fysiske butikker er det en service, når de vælger at bytte. Når du køber på nettet, har du helt andre rettigheder som forbruger. Her har du altid 14 dages fortrydelsesret, og de 14 dage tæller først fra den dag, du står med pakken i hånden, siger Søren Merrild Bie.

Hos Foreningen for Dansk internet Handel (FDIH), vækker den nye lovgivning også glæde. Her understreger man samtidig, at forbrugerne ikke bør være bekymrede, når de overvejer at svinge dankortet på nettet.

– Vi oplever meget lidt svindel med varerne på nettet. For den enkelte er der en forsvindende lille risiko ved at handle i netbutikkerne, siger kommunikationschefen hos FDIH, Henrik Theil, til Newspaq.

Han anbefaler dog, at man bruger betalingskort, når man shopper elektronisk i tilfældet af, at uheldet skulle være ude. For så kan man i det mindste få pengene igen.

– De internationale betalingskort som VisaDankort eller Mastercard sikrer kunderne adgang til at trække købet tilbage, hvis forretningen ikke har opført sig ordentligt, så det er en klar fordel at bruge et kort, forklarer Henrik Theil.

Han påpeger, at det stadig er forbrugerne selv, der giver den bedste garanti for et sikkert net-køb.

– Det gælder først og fremmest om at bruge den sunde fornuft, ligesom når man handler ude i den virkelige verden. Ser hjemmesiden mistænkelig ud, så kigger langt de fleste sig om efter et andet sted, hvor man kan købe det samme produkt, siger Henrik Theil.

Selvom julegaverne ikke er købt i Danmark, gælder de 14 dages fortrydelsesret altid, så længe netbutikken har hjemme i EU.

Newspaq

Powered by Labrador CMS