Derfor skal der fingeraftryk i dit pas

Det er lovbestemt, at der skal være fingeraftryk i dit pas. Reglen har eksisteret siden 2012.

Udgivet Opdateret

Alle voksnes pas har en gyldighed på 10 år. Det betyder også, at der potentielt går mange danskere rundt uden fingeraftryk i deres pas. Det har ellers været lovbestemt siden 2011, at alle pas udstedt efter 1. januar 2012 skal indeholde netop fingeraftryk.

Heldigvis for journalisten her og alle andre med et pas, der er ældre end det, så betyder det ikke, at dit pas er ugyldigt. Til gengæld betyder det, at når du skal have et nyt, så får du registreret fingeraftryk hos Borgerservice.

Det fremgik af en pressemeddelelse udsendt i december 2011 af daværende justitsminister Morten Bødskov. Den historie er pludselig blevet relevant, fordi det tirsdag blev offentlig kendt, at 228.000 danske pas fejlagtigt er behæftet med omvendte fingeraftryk.

Fingeraftrykkene fremgår ikke fysisk af de nye pas, men kan aflæses i den lille chip, der er klistret i passet. Ved en fejl er højre hånd lagret som venstre – og omvendt.

– Det er en borger, som ved et tilfælde opdager fejlen i efteråret 2017. Vi er nu i dialog med politiet, så vi kan få afklaret, om alle berørte borgere skal have nyt pas. Vi er dialog med leverandøren af it-systemet, så vi sikrer, at ingen borgere står med en ekstraregning, siger direktør i Kommunernes Landsforening Christian Harsløf til Frederiksborg Amts Avis.

Handler om sikkerhed

Som med så meget andet af den slags politik, så er ophavs”manden” EU. De danske regler blev nemlig indført på baggrund af en EU-forordning, som blandt andet indeholder et krav om, at der skal optages netop fingeraftryk i pas.

Hele ideen er, at det skal være mere besværligt at forfalske og misbruge pas, lød forklaringen i 2011. Som nævnt bliver fingeraftrykkene lagret i chip-delen, og derfor kan pasmyndigheder let tjekke, om et pas er ægte.

Det har så tydeligvis ikke været et problem, at 228.000 danskeres højre hånd pludselig er blevet til en venstre hånd. Systemet er leveret af Kube Data og direktøren, Jonathan Jørgensen, fortæller til Frederiksborg Amts Avis, at han ikke forventer problemer og at der ingen problemer er med borgerens data.

– Det er vanskeligt at forestille sig, at det skal give borgerne store problemer. Det er kun Rigspolitiet, der har adgang til krypteringsnøglen, hvori fejlen ligger, og mange af de berørte borgere har formentlig rejst med passet uden problemer, siger han til avisen.

Powered by Labrador CMS