Derfor skal du tjekke dine haveredskaber NU

Det kan spare både tid og penge senere, hvis du gør som eksperterne og udnytter vinteren til at give haveredskaberne et eftersyn

Udgivet Opdateret

Der er ikke meget ved en sløv hækkesaks eller en ødelagt plæneklipper.

Derfor kan du også gøre dig selv en stor tjeneste, hvis du giver hele arsenalet i dit redskabsskur en kærlig hånd i vinterpausen, hvor du måske alligevel ikke kommer meget ud i haven.

- Det er bare federe for motivationen i foråret, hvis riven og skovlen er klar og nemme at få fat i, siger Berit Rørbøl, der er anlægsgartner og landskabsarkitekt hos det uafhængige videnscenter Bolius.

Men det er ikke kun lysten til at gå i haven, der kan lide et knæk, hvis redskaberne er beskidte, rustne og sløve.

- Man risikerer simpelthen, at det bliver hårdere arbejde. En saks, der klipper dårligt, kan både gøre skade på planterne og være en kilde til irritation, fordi opgaverne bliver mere besværlige, siger Berit Rørbøl.

Derfor kan det godt svare sig at gå skuret igennem, rengøre samtlige redskaber, fjerne rester af jord og planter og give ting med bevægelige dele en omgang olie.

Slib klingerne

Det gælder for eksempel sakse og hækkeklippere. Det er også værd at tjekke klingerne, som kan trænge til en slibning.

Skovle og spader har også godt af at blive smurt og slebet, og så skal træskafter have olie og udskiftes, hvis de er knækkede eller har splinter.

- Træet kan jo godt give sig, hvis det skiftevis er vådt og tørt, og så kan det ende med at flække, forklarer den erfarne anlægsgartner.

Tjek træskafterne på dine haveredskaber, og udskift dem, der er splintrede eller knækkede. (Arkivfoto).
Tjek træskafterne på dine haveredskaber, og udskift dem, der er splintrede eller knækkede. (Arkivfoto).

Ifølge Berit Rørbøl er det dog plæneklipperen, som især giver haveejere udfordringer efter en vinter i skuret.

Og det billede genkender Søren Lavø Kirkegaard, som er salgschef hos virksomheden Bahn-Larsen, der er specialiseret i salg og reparation af havemaskiner.

- Når græsset begynder at gro, er der altid mange, der pludselig kommer i tanke om deres plæneklipper, siger han og tilføjer, at regningen som regel bliver lavere, hvis man er på forkant.

- Det er vores erfaring, at det er billigere at købe vinterservice, end det er at komme ind og få ordnet maskinen, når den først er gået i stykker.

Benzintank kan blive doven

Et typisk problem med benzindrevne plæneklippere findes i tanken.

- Benzinen i tanken bliver doven, hvis maskinen står stille en hel vinter, og det kan være en kæmpe udfordring at få den i gang igen, siger Søren Lavø Kirkegaard.

Alligevel understreger salgschefen, at løsningen ikke er at tømme tanken. I stedet skal man bruge alkylatbenzin eller tilføje et såkaldt additiv til det almindelige brændstof, inden man tager den sidste tur på græsplænen.

På den måde bliver de forebyggende stoffer cirkuleret rundt i maskinen, så den kan holde til vinterhiet.

Kræver grundig rengøring

Desuden er det vigtigt at vaske maskinen og tørre den af, så fugten ikke sætter sig, mens klingen også bør slibes og justeres.

Ellers risikerer man, at klingen roterer skævt.

Flere reparatører af havemaskiner tilbyder at opbevare og efterse plæneklipperen hen over vinteren, så den er køreklar, når du henter den til foråret. (Arkivfoto).
Flere reparatører af havemaskiner tilbyder at opbevare og efterse plæneklipperen hen over vinteren, så den er køreklar, når du henter den til foråret. (Arkivfoto).

Endelig er det også vigtigt at opbevare både større og mindre udstyr korrekt, siger Berit Rørbøl fra Bolius.

Sørg for, at redskaber og maskiner opbevares tørt, og hæng værktøj op, så det ikke har jordkontakt.

Hvis du har batteridrevne redskaber, er det også en god idé at fjerne batterierne og lægge dem inden døre for vinteren, så de ikke bliver påvirket af skiftende temperaturer.

Sådan slår du græs

Start med at klippe kanten af plænen. Sørg for, at der er god plads til, at du kan vende rundt med plæneklipperen.

Sørg for at slå græsset i et mønster. Du kan klippe græsset i striber, hvor du klipper fra side til side på plænen – eller du kan vælge at klippe i cirkler, hvor du klipper langs kanten på plænen og bevæger dig længere og længere ind mod midten. Begge dele er fint, bare man er konsistent i mønsteret.

Det er en god idé ikke at klippe i det samme mønster hver uge, da det kan gøre, at græsset begynder at gro i den retning, du klipper.

Det er bedst at slå græs tidligt på aftenen, da græsset som regel vil være tørt, og solen ikke er for skarp. Det giver græsset tid til at komme sig efter slåningen.

Kilde: Family Handyman.

Powered by Labrador CMS