Det her må du aldrig gøre i et tordenvejr

Trygfonden advarer mod at hoppe i vandet lørdag, når der sandsynligvis kommer kraftigt tordenvejr.

Udgivet Opdateret

Lørdag meddeler Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), at der sandsynligvis kommer så kraftig torden over Danmark, at det kan skabe farlige situationer. Den galej hopper Trygfonden snildt med på – men med et lidt andet udgangspunkt.

Det er nemlig en farlig kombination at hoppe i det ellers efterhånden lune badevand, når det tordner. Sådan siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i Trygfonden Kystlivredning, i en pressemeddelelse.

– Man bør ikke bade i tordenvejr. Det er ikke fordi, at der er større risiko for, at lynet slår ned i vand end andre steder. Men hvis det sker, så gør salte og mineraler vandet strømledende. Det betyder, at et kraftigt lyn kan slå en person ihjel, selvom om det slår ned 100 meter væk. Man bør derfor skynde sig op af vandet, også hvis tordenvejret er et stykke væk fra stedet, hvor man bader, siger han.

Hold dig væk

Det bedste råd, fonden kan give, er at holde sig væk fra de danske badestrande, når tordenvejret nærmer sig, og lige netop denne lørdag kan det opstå ganske pludselig, lyder meldingen fra DMI.

I løbet af eftermiddagen slår vinden om og kommer fra sydvest, og derfor bliver Syd- og Sønderjylland sandsynligvis ramt af skybrud og kraftig torden ved 16-tiden.

– Hvis du befinder dig på en strand uden mulighed for at komme indendørs eller at sætte dig i en bil, så er det bedste, du kan gøre at sætte dig på hug med hovedet mellem benene. Det gælder om at gøre din kropsoverflade så lille som muligt, da lynet som regel slår ned i genstande, som stikker op i luften. Derfor skal man for eksempel aldrig søge lyn under et træ, siger Anders Myrhøj.

Når det tordner, opholder livredderne sig i livreddertårnet med lukkede døre eller i deres firehjulstrækker, oplyser fonden, der har samlet en række gode torden-råd. Dem kan du se i galleriet over artiklen her.

Powered by Labrador CMS