Det var ikke Yoko Onos skyld

Sammen med John Lennon delte Yoko Ono ihærdigt fredsbudskaber. Det gør hun stadig, selv om hun i dag runder et skarpt hjørne

Udgivet Opdateret

For godt et halvt århundrede siden var hun en af de måske mest hadede kvinder på Jorden.

Mange mente, at hun, Yoko Ono, nærmest havde forhekset John Lennon og var skyld i The Beatles' opbrud i 1969.

Men hun stod imod den hårde modvind, og i dag er det et fåtal, der tillægger hende skylden for det ikoniske rockbands opbrud. Snarere er hun faktisk beundret fra mange sider for sine kunstværker og fredsbudskaber.

Lørdag kan den japansk-amerikanske multikunstner fejre 90-års fødselsdag. 

Efter enden på Beatles-æraen blev hun beskyldt for at skabe splid mellem sin mand, John Lennon, og de øvrige medlemmer af The Beatles.

Men ikke af bandmedlemmerne selv.

McCartney: -Det var ikke hende

John Lennon, som blev dræbt i 1980, forsvarede hende altid, og også Paul McCartney, der efter sigende havde det svært med Lennons nye partner, har afvist, at hun var skyld i bruddet.

- Det var ikke hende, der brød os op. Vi brød med hinanden, fastslog Paul McCartney i 2012.

Yoko Ono har været fremhævet som inspiration til mange af Lennons sange, men også som medforfatter til nogle af hans største hits.

I 2017 anerkendte National Music Publishers Association, at Yoko Ono var med til at skrive John Lennons kæmpehit "Imagine".

Dermed har Yoko Ono langsomt kunnet anerkendes som kvinden, der sammen med John Lennon skabte udødelige musik- og kunstværker.

Yoko Ono stod også sammen med Lennon bag det kendte budskab "War Is Over! - If You Want It", som var en del af deres fredsaktivisme mod Vietnamkrigen.

Budskabet blev i 1969 fremført på kæmpeplakater i tolv storbyer over hele verden og blev senere gentaget i deres julesang fra 1971.

Plakatstunt: -Imagine Peace 

I dag fortsætter Yoko Ono, som fik en søn med Lennon og har en datter fra et tidligere forhold, med at sprede budskabet om kærlighed og fred, som hun og John Lennon gjorde det for så mange år siden i "Imagine".

Det gør hun oftest i form af kunstværker eller -installationer, men også på Twitter, hvor hun deler filosofiske tanker og budskaber om, at man skal være god ved sig selv og sine medmennesker.

Fred er også kernen i det budskab, som hun på storstilet vis fik installeret rundtom i verden i marts 2022. Et budskab, der hos mange gav mindelser om hendes og Lennons plakatstunt fra 1969.

På storskærme - normalt fyldt med reklamer - på nogle af verdens mest prominente pladser såsom Times Square i New York og Piccadilly Circus i London blev der sat en pause for reklamerne hver aften klokken 20.22 hele marts.

I stedet dukkede Yoko Onos sort-hvide budskab op på skærmene:

- Imagine Peace.

Mange har ment - og nogle gør det sikkert stadig - at det var Yoko Ono, som var skyld i The Beatles' opbrud i 1969. Det passer dog ikke, fastslog Paul McCartney i 2012. (Arkivfoto).
Mange har ment - og nogle gør det sikkert stadig - at det var Yoko Ono, som var skyld i The Beatles' opbrud i 1969. Det passer dog ikke, fastslog Paul McCartney i 2012. (Arkivfoto).

THE BEATLES

'The Beatles' var en af de mest indflydelsesrige musikgrupper nogensinde. 

Udover at være en kommerciel kæmpesucces og musikalsk stilsættende var gruppen også stilsættende, hvad angår design og markedsføring. 

Gruppen bestod i sin endelige sammensætning af John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr, og blev dannet i Liverpool. 

Gruppens primære sangskrivere var Lennon og McCartney, der sammen og hver for sig skrev en lang række hitsange.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS