Digteren Yahya Hassan begraves i dag

Den 24-årige digter blev fundet død i sin lejlighed torsdag. Han begraves på en muslimsk gravplads i Aarhus.

Digteren Yahya Hassan, der blev fundet død torsdag den 30. april, skal begraves på Vestre Kirkegård i Aarhus tirsdag. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Digteren Yahya Hassan, der blev fundet død torsdag den 30. april, skal begraves på Vestre Kirkegård i Aarhus tirsdag. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Den aarhusianske digter Yahya Hassan begraves tirsdag på den muslimske gravplads på Vestre Kirkegård i Aarhus V.

Det oplyser imam Abu Khaleed til B.T. Han er Yahya Hassans mors onkel og skal forestå begravelsen.

Til mediet siger Soheil Ibrahim, som er daglig leder af Indvandrerradio, at det på grund af situationen med coronavirus er uvist, hvordan det hele kommer til at foregå.

Han er løbende i kontakt med familien, skriver B.T.

Fundet død

Torsdag kom det frem, at Yahya Hassan var blevet fundet død. Han blev ifølge Ekstra Bladet fundet død i sin lejlighed af sin mor.

Yahya Hassan er født og opvokset i den vestlige del af Aarhus, et hårdt kvarter, hvilket skulle blive centralt i mange af hans digte.

Østjyllands Politi udtaler sig ikke om konkrete personer, men bekræftede torsdag, at man undersøger omstændighederne omkring en dødfunden person i Aarhus V.

Fredag formiddag oplyser en pressemedarbejder til B.T., at man fortsat er i færd med at undersøge dødsårsagen.

Allerede torsdag meddelte Østjyllands Politi Newsbreak.dk, at der ikke var tegn på, at der er tale om en kriminel handling.

– Der er for nuværende intet i vores undersøgelser, der tyder på, at der er tale om en kriminel handling, sagde pressemedarbejder Jakob Christiansen til Newsbreak.dk torsdag.

Ikke til at bære

I løbet af torsdagen blev dødsfaldet også bekræftet af digterens forlag Gyldendal, der begræd Yahya Hassans død.

Faktisk mente Yahya Hassans redaktør Simon Pasternak, at Yahya Hassans død ikke var til at bære.

– Yahya insisterede på ikke at bøje sig for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn. Han ville være sig selv og skrive de digte, han ville – med de enorme omkostninger, det havde. Nu er han død. Det er ikke til at bære, sagde en berørt Simon Pasternak torsdag.

Den 24-årige digter nåede at udgive digtsamlingerne Yahya Hassan i 2013 og Yahya Hassan 2 i 2019.

Han modtog adskillige priser, herunder Bogforums debutantpris og Politikens Litteraturpris, og i februar blev den unge digter indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for Yahya Hassan 2.

Fjernet fra hjemmet

Som 13-årig blev Yahya Hassan fjernet fra hjemmet og anbragt på en institution.

Ikke alle steder vakte hans kritiske beretninger om islam og indvandrerkultur glæde.

Som følge af mange og hårde trusler var han i perioder omgivet af sikkerhedsvagter med sig, når han blandt andet signerede bøger.

Yahya Hassan har i de seneste år både været i fængsel og indlagt på psykiatrisk hospital. Herudover har han i flere Facebook-videoer givet udtryk for at være involveret i en bandekonflikt.

Blå bog - Yahya Hassan

Her kan du læse om den 24-årige digter:

Navn: Yahya Hassan.

Født: 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre.

Barndom/ungdom: Forældrene blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

Uddannelse: Vallekilde Højskole 2013. Forfatterskolen i København 2013-2015.

Litteratur: I oktober 2013 udgav han bogen “Yahya Hassan”, der med 120.000 solgte eksemplarer blev den hidtil bedst sælgende debutdigtsamling. Digtsamlingen handlede om hans opvækst i en dysfunktionel muslimsk familie og en ungdom som hashrygende kriminel.

– I november 2019 udkom hans anden digtsamling “Yahya Hassan 2” efter seks års pause. Forlaget holdt udgivelsen hemmelig helt frem til udgivelsesdagen, og Hassan gav kun et enkelt interview til sin personlige ven Martin Krasnik, der er chefredaktør for Weekendavisen. På det tidspunkt var Yahya Hassan indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby.

Litteraturpriser: Bogforums debutantpris, 2013. Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, 2014. Politikens Litteraturpris, 2014. Weekendavisens litteraturpris, 2014.

– I februar blev Yahya Hassan indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for “Yahya Hassan 2”.

Politik: I april 2015 bekendtgjorde Hassan, at han ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet. Partiet nåede dog ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede op som løsgænger, men blev ikke valgt.

Året efter blev han smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Yahya Hassan har en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden.

Kilder: Retten i Aarhus, Ritzau.

Powered by Labrador CMS