DMI: Derfor stiger risikoen for sne lige om lidt

DMIs langtidsmeteorolog har et bud på vejret de tre første måneder af 2019.

Udgivet Opdateret

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, vil gerne hjælpe danskerne med det aktuelle vejr. Men ikke blot det, hos vejrprofeterne er man ikke bleg for at vove pelsen og kaste sig ud i længere prognoser. Det har man gjort igen. Og kommer med et bud på de tre første måneder af det kommende år.

DMI oplyser på sin hjemmeside, at man forventer at det første kvartal af 2019 bliver en kold og våd fornøjelse. Koldere, et par grader, og mere våd end ‘normalen’.

“Samlet set ser januar og februar ud til at blive 1-2 grader koldere end gennemsnittet for de seneste 20 år, hvor februar ser ud til at blive den koldeste måned. Nedbørsmængden for januar ser ud at ende tæt på det normale eller lidt over, mens februar forventes at slutte lige under normalen”, skriver DMI.

Kold og vinterlig

Som DMI skriver, så vil 2019 starte kold og vinterlig. Du får dog lige lidt tid til at pleje tømmermændene 1. januar, for lige den dag starter 2019 som 2018 sluttede; ustadig, mild og blæsende.

Januar/februar

Martin Lindberg er DMIs langtidsmeteorolog. Han oplyser, at landet i løbet af januar kan forvente at lavtryksbanen vil være mere sydlig og et højtryk vil dominere nord for Danmark.

Det højtryk forventes at bygge op omkring eller lidt vest for de Britiske Øer, og lavtryk vil løbe ind over Nordskandinavien fra vest. Det vil give en nordvestlig strømning af maritim kold luft, hvilket giver relativt mildt vejr i Danmark, og med nedbørsmængder noget under det normale.

Nedbørsskema, 10 år. Foto: DMI.
Nedbørsskema, 10 år. Foto: DMI.

Danmark kommer til at opleve en relativ mild, vestlig luft. Det betyder, at den nedbør, der rammer os, vil være i den våde kategori.

“Men i løbet af januar vil lavtrykkene generelt tage lidt sydligere baner, syd om Danmark, hvilket øger sandsynligheden for sne og kolde vinde fra nordlige og østlige retninger“, skriver DMI.

I februar er der så chance for, du skal ud og kælke. Ifølge DMI kommer vintervejret her. Det betyder dagsfrost og nætter med temperaturer til helt ned omkring 10 graders frost. Eller endda lavere.

Marts

I marts bliver der mulighed for at se solens stråler. Det kan udmunde sig i en mere og tør solrig måned – men også her en lidt koldere af slagsen.

Sne og kælk

Martin Lindberg har dog ikke et umiddelbart bud på, hvornår børn og barnlige sjæle skal ud med kælken. At der i løbet af januar, februar og marts bliver koldt i perioder – med dagtemperaturer under frysepunktet, er han dog ikke meget i tvivl om. Hvilket også vil kaste nogle ret kolde nætter af sig. Det temperaturer kan nå helt ned til 10 minusgrader i årets to første måneder.

Powered by Labrador CMS