Dom for samleje med 12-årig: Én måned bag tremmer

Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Mand skal en måned i fængsel for samleje med mindreårig

Da en 28-årig mand fredag fik sin dom for at have haft samleje med en 12-årig pige, kunne han forlade retten som en fri mand. Dommen lød på 10 måneders fængsel, hvoraf de 9 måneder blev gjort betinget.

Dermed skal manden kun tilbringe en måned bag tremmer for sexovergrebet, og det gjorde han allerede i forbindelse med varetægts-fængslingen i september 2012, hvor han blev anholdt og sigtet for overgrebet.

Senioranklager Peter Rask fra Nordjyllands Politi, hvordan kan det være, at han slipper med en måned bag tremmer?

– Sagen har på grund af et sammenrend af uheldige omstændigheder været undervejs i lang tid. Som dommeren skriver i dommens præmisser, så er sagens tidsmæssige udstrækning en formildende omstændighed. Derfor er en del af straffen undtagelsesvist blevet gjort betinget, forklarer senioranklageren.

Forsvareren har under sin procedure i sagen desuden anført det som en formildende omstændighed, at den 12-årige og den dengang 26-årige mand var i et ‘kærestelignende forhold’. I dommen anføres det, at der ved straffens udmåling er »lagt vægt på forholdets karakter og tiltaltes relation til pigen«.

I de ni måneder dommen er betinget, skal de 28-årige underkaste sig sexologisk behandling. Gør han ikke det, skal han afsone resten af straffen i  et fængsel.

Anklageren oplyser, at det er lignende sager er blevet afsagt tilsvarende domme, og at dommen på 10 måneders fængsel derfor er i det forventelige leje set ud fra gældende retspraksis. Det opsigtsvækkende er, at de 9 måneder af dommen er blevet gjort betinget.

– Jeg havde procederet for et års fængsel, siger Peter Rask til bt.dk.

Allerede i efteråret 2013 blev den 28-årige mand kendt skyldig i sagen, hvor han var tiltalt for flere tilfælde af seksuelle overgreb mod piger under 15 år. Udover at blive kendt skyldig i at have haft samleje med den 12-årige pige på en campingplads ved Aalborg, blev han også fundet skyldig i at have berørt hende på brysterne og i skridtet ved et andet møde i august 2012.

Tidligere den sommer havde den dengang 26-årige mand også forsøgt at begå sexovergreb på en 13-årig pige, som han havde chattet med på Skype, og han havde opfordret hende til, at de skulle mødes, ligesom han havde sendt nøgenvideoer af sig selv. Det blev han også kendt skyldig i.

Manden blev desuden fundet skyldig i at have besiddet flere filer med børnepornografisk materiale, som politiet fandt på hans computer.

Der skulle dog gå mere end et år, før manden fik sin dom og straffen blev udmålt. Det skyldes, at der i første omgang ikke var blevet udarbejdet en mentalundersøgelse af den 28-årig. Da skylds-kendelsen i sagen blev afsagt, besluttede dommeren, at mentalundersøgelsen skulle laves, og sagen blev derfor udsat, til der i fredags kunne afsiges dom.

Senioranklager Peter Rask oplyser, at der ikke er planer om, at dommen skal ankes til landsretten.

– Det gør vi ikke, for vi forventer ikke, at der vil komme et andet resultat i landsretten. Det er primært fordi, sagen er blevet så gammel, siger han.

Powered by Labrador CMS