Dom over straffesparket

England skulle ikke have haft straffespark i 2-1-sejren over Danmark, mener flere tidligere topdommere

Dommer Danny Makkelie traf en forkert beslutning, da han gav England straffespark, mener flere tidligere topdommere.
Dommer Danny Makkelie traf en forkert beslutning, da han gav England straffespark, mener flere tidligere topdommere.
Udgivet Opdateret

- Klart straffespark.

Det var vurderingen fra den engelske kantspiller Raheem Sterling efter hans duel med Joakim Mæhle i Englands semifinale mod Danmark på Wembley, der udøste et forsøg fra pletten.

Harry Kane fik to chancer og scorede det afgørende mål i 2-1-sejren, men flere tidligere topdommere er lodret uenige med Sterlings vurdering af situationen.

- I en EM-semifinale bør man ikke give sådan et straffespark. Han rører ham, men på dette tidspunkt i kampen skal det 110 procent sikkert være en forseelse.

- Og det var det virkelig ikke, siger Thorsten Kinhöfer, der i syv år var dommer på højeste internationale niveau, til Bild.

Burde have ageret

Svenske Jonas Eriksson, som arbejder som ekspert som SVT, påpeger, at Video Assistent Referee-systemet (VAR) burde have blandet sig.

- Før slutrunden sagde dommerchefen Robert Rosetti, at vi ikke skulle have nogen billige straffespark, men det her er et billigt straffespark for mig. Jeg er mest af alt overrasket - og forbandet - over, at VAR ikke sagde det til dommeren.

- Det afgjorde, hvilket hold der gik videre, og derfor synes jeg, at VAR burde have ageret, siger Eriksson ifølge Sportbladet.

Bør ikke give straf

Engelske Mark Clattenburg har dømt blandt andet en EM-finale og en Champions League-finale.

Han mener heller ikke, at der burde været blevet dømt straffespark. Men eftersom kampens hollandske dommer, Danny Makkelie, fløjtede for straffe i første omgang, kunne VAR ikke omstøde kendelsen ud fra de tilgængelige billeder.

- Joakim Mæhle havde en mindre kontakt med kantspilleren. Jeg synes ikke, at tacklingen bør give et straffespark i sådan en nøglesituation.

- Danskerne vil hævde, at det var meget hårdt. Men det var ikke en klar og åbenlys fejl, skriver Clattenburg i sin klumme i Daily Mail.

Sådan er det gået Danmark i knockout-kampene ved VM- og EM-slutrunderne

EM:

1984: Danmark taber til værtsnationen Frankrig i gruppespillet, men bliver nummer to i puljen. Der er kun otte hold med - fire går videre. Så i semifinalen møder vi Spanien. Kampen ender 1-1 i ordinær spilletid og skal afgøres i straffesparkskonkurrence. Her er Preben Elkjær den eneste, der brænder, og det betyder, at vi ryger ud. Da man ikke spiller om bronze i 1984, bliver Danmark delt 3'er med Portugal.

1992: Det år er der sikkert rigtig mange danskere, der husker. Efter at have slået franskmændene i sidste spillerunde i gruppespillet går vi videre på en andenplads bag værterne fra Sverige. Vores semifinale mod Holland skal ud i straffesparkskonkurrence, og denne gang er vi bedre end i 1984. Kim Christofte sparker det sidste spark, der sender os i finalen. Her slår vi Tyskland med 2-0. Det er Danmarks eneste sejr ved en EM- eller VM-slutrunde nogensinde.

2004: Denne gang var 16 hold kvalificeret til slutrunden i Portugal. Danmark bliver 2'er i sin pulje og møder Tjekkiet i kvartfinalen. Her taber vi stort med 0-3.

VM:

1986: Danmark vinder alle sine tre puljekampe og skal møde Spanien i ottendedelsfinalen. Jesper Olsen bringer os på 1-0, men forærer spanierne målet til 1-1. Danmark taber 1-5.

1998: Vi bliver nummer to i puljen, hvor vi taber til værterne fra Frankrig. I ottendedelsfinalen smadrer vi Nigeria med 4-1 og møder Brasilien i kvartfinalen. Her taber vi en meget lige kamp med 2-3.

2002: Danmark bliver nummer et i puljen, hvor vi blandt andre slår de forsvarende verdensmestre fra Frankrig. Desværre løber vi ind i et engelsk landshold, der er langt bedre. Vi taber 0-3.

2018: Her bliver vi nummer to i puljen, hvor vi vinder over Peru og spiller uafgjort med Australien og de senere verdensmestre Frankrig. I ottendedelsfinalen mod Kroatien kommer vi foran efter to minutter. Kroaterne udligner og kampen går hele vejen til straffesparkskonkurrence. Her brænder både Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen, og Danmark ryger ud til de senere sølvvindere. 

Powered by Labrador CMS