Dør under ridetur – defekt el-skab sender strøm op gennem hest

Tina Østergaards hest får pludselig strøm op gennem sig og dør. Et defekt elskab sendte strøm direkte ud i jorden.

Udgivet Opdateret

En helt almindelig ridetur udviklede sig til en dramatisk oplevelse for Tina Østergaard og hesten Shiva.

Hun og en anden rytter var ude at ride i området omkring Rude Strand.

– Det begyndte at regne, og så ville vi tage lidt før hjemad, fortæller Tina Østergaard til Newsbreak.dk.

De tager turen henad en sti, der bruges af både mennesker og dyr.

Foran Tina, lidt til højre, rider den anden rytter.

– Pludselig hopper hendes hest, og den begynder at galoppere, siger Tina Østergaard, der samtidig mærker hendes egen hest begynde at opføre sig underligt.

– Den småhopper og begynder at klage sig, og så vælter den mod højre, væk fra elskabet, siger Tina, der til alt held får fødderne ud af stigbøjlerne og væk fra hesten, der vejer omkring 800-900 kilo og er 180 centimeter høj.

Der er noget helt galt

Shiva ligger på jorden og bakser med benene og Tina vil derfor berolige den. Men da hun begynder at ae den på hovedet, kan hun straks mærke, der er noget galt.

– Så mærker jeg strømmen i armen, siger Tina, der prøver igen, men efter anden gang giver op. Hun råber til den anden rytter, at hendes hest får strøm igennem sig.

Der går ikke lang tid, så dør Shiva foran øjnene af de to chokerede ryttere.

Strømmen blev afbrudt

En grundejer i området kontaktede politiet, der igen kontaktede arbejdstilsynet og Aura Energi, der ejer kabelboksen. Sidstnævnte fik afbrudt strømmen, mens arbejdstilsynet kunne konstatere, at strømmen i jorden kom fra Aura Energis kabelskab og ikke fra et elskab opsat midlertidigt i forbindelse med et byggeri i området. Det skriver Århus Stiftstidende.

Herefter kan den også tilkaldte dyrlæge trække Shiva op på sin bil og køre den væk.

– Dagen efter bliver den kørt til Daka, fortæller Tina Østergaard til Newsbreak.dk.

Hun bliver anbefalet at tage forbi skadestuen, hvor hun får lavet et hjertekardiogram, der dog viste, at hun ikke tog skade af de to gange strøm, hun fik igennem sig.

Tina Østergaard er rystet oven på den dag i juli, hvor en hest på det nærmeste døde under hende.

– Det var ikke nogen rar oplevelse, siger hun, der dog har været ude at ride siden sin dramatiske tur 10. juli.

Fortørnet hesteejer

Hestens ejer, Hans Jørgen Obel, er noget fortørnet over hele sagen, derfor har han via sin advokat kontaktet Aura Energi med henblik på, om selskabet vil erkende sit ansvar i sagen. Det skriver Århus Stiftstidende.

– Jeg forstår ikke, at der ikke er blevet reageret fra elselskabets side. Det er ret forfærdeligt at miste en hest på den måde, men hvad nu, hvis det havde været et menneske, der havde fået stød? Det er jo helt uansvarligt, siger Hans Jørgen Obel til Århus Stiftstidende.

Når Aura ikke har repareret kabelboksen, er årsagen, at elselskabet ikke vidste, at den var i stykker. Det fortæller Thorkild Videbæk, kommerciel direktør i Aura Energi med hovedsæde i Viby i Aarhus.

Thorkild Videbæk kalder sagen for meget, meget kedelig og fastslår, at strømmen, der dræbte hesten, ganske rigtigt kom fra et ødelagt kabelskab, der tilhører Aura. Men ingen ved Aura vidste ikke, at kabelskabet var beskadiget, siger han.

– Vi har været gennem de anmeldelser, der er indløbet, men det eneste, vi kan se for det pågældende område i den omtalte periode, er en melding om et overgravet kabel, som vi har repareret. Når et kabel graves over, forsvinder strømmen. Men når en kabelboks bliver beskadiget, forsvinder strømmen ikke nødvendigvis, og der kan ske det, at strømmen går ud i jorden, som det skete ved Rude Strand. Og får vi ikke besked om skaden, opdager vi det kun ved et rutinetjek, fortæller Thorkild Videbæk til Århus Stiftstidende og understreger, at det pågældende kabelskab var i orden og virkede efter hensigten, før det øjensynligt blev påkørt.

Thorkild Videbæk understreger også, at Aura Energi tager sagen endog meget alvorligt. Derfor har Østjyllands Politi modtaget en henvendelse med henblik på at finde den person, der har beskadiget kabelskabet.

– Det er i vores klare interesse at finde ud af, hvem der har kørt ind i kabelskabet. Af flere årsager. I forhold til en eventuel erstatningssag i forbindelse med den døde hest er det skadevolders forsikringsselskab, der skal betale, og så er vi naturligvis også interesseret i at kunne sende regningen for reparationen af kabelskabet til skadevolderen, siger han til avisen.

Powered by Labrador CMS