DR retter ind og venter med exit poll

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

I de sidste hektiske dage op til valget har flere medier tilkendegivet, at de ikke bringer de omdiskuterede exit polls, før valghandlingen er afsluttet. Det har dog ikke været tilfældet for de to landsdækkende TV-stationer DR og TV 2.

Men nu melder også DR sig i gruppen af nationale medier, der ikke bringer målingerne, inden danskerne er færdige med at stemme klokken 20.

Beslutningen er taget, fordi valget i målingerne ser ud til at blive yderst tæt, forklarer nyhedsdirektør i DR Nyheder, Ulrik Haagerup, på Twitter.

»Meget tyder fortsat på yderst tæt valgresultat. DR Nyheder vælger derfor først at bringe exit poll klokken 20.00 18. juni,« skriver han.

Politikere kritiserer

Tidligere mandag var flere politikere med Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), i spidsen, ude at kritisere medier, der bringer målingerne, inden valgstederne er lukket.

»Det er ikke rimeligt, at den slags målinger skal kunne påvirke selve valgresultatet, og vi så ved kommunalvalget, hvor galt det kan gå,« siger han til Jyllands-Posten med henvisning til den exitprognose, der tidligt på valgdagen for kommunalvalget i november 2013, fejlagtigt gjorde Socialdemokraterne til valgets taber.

Exitprognoser er siden helt blevet skrottet af DR. En exitprognose er ikke det samme som en exit poll, men en mikstur af svar fra folk, som har stemt, og svar fra før valgdagen. Exit polls derimod er en måling baseret udelukkende på folk, der har afgivet deres stemme.

Flere medier siger nej

En række medier herunder Berlingske, Politiken og Jyllands-Posten har allerede sagt, at de ikke vil bringe exit polls, før danskerne har stemt.

Chefredaktør på Berlingske, Jens Grund, glæder sig over, at DR har valgt at følge Berlingske og andre mediers beslutning om først at offentliggøre exit polls efter klokken 20, når valghandlingen er overstået.

»Igennem tre uger har politikerne og medierne tæppebombet danskerne med politisk valg, tal og tolkninger. På demokratiets festdag er det vælgernes tur til at tale – uforstyrret af exit polls, der peger i den ene eller anden retning, før valgstederne er lukket,« siger han.

TV 2 har ifølge Jyllands-Posten endnu ikke besluttet, om deres exit poll bliver bragt, inden valghandlingen er overstået.

Powered by Labrador CMS