Elsker du bål om vinteren: Her er reglerne

At skabe og samles om et lejrbål i det fri er både en social og sanselig oplevelse. Derfor er det oplagt at bruge en vinterdag på at tænde bål.

Udgivet Opdateret

Det kan virke koldt, mørkt og utiltalende at skulle ud i naturen om vinteren. Og hvad end man er barn eller voksen, kan sofaen trække mere end vanter og vinterstøvler.

Men netop derfor skal du bruge vinteren til at tænde bål med familien, opfordrer to natureksperter.

For ud over at det giver varme, lærer børn meget af at bygge et bål – blandt andet samarbejde og respekt for naturen.

– Bålet er et knaldgodt omdrejningspunkt for at have en god oplevelse i kulden. Og selv om man har varmt tøj på, er det simpelthen så skønt at være ved et bål, der varmer, siger naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen.

Samme opfordring lyder fra Louise Skou Grindsted, der er kommunikationskonsulent hos Friluftsrådet.

Mange prøver aldrig at lave bål

Knap halvdelen af alle danske børn har nemlig aldrig prøvet at lave et bål i naturen, viser en undersøgelse fra Friluftsrådet.

– Så vi vil gerne sætte fokus på, at det er en oplevelse, alle børn bør have, siger Louise Skou Grindsted.

Hun peger på, at både hyggen, samarbejdet og respekten for naturen er noget af det, der gør bålet til en god aktivitet for børnefamilier.

– Det hele er vigtigt for oplevelsen. Både det at blive inddraget i at skabe et bål og gøre det sammen med de voksne – og være med til at tænde det, lave mad over bål og slukke det igen, siger Louise Skou Grindsted og fortsætter:

– Og det er selvfølgelig også for at lære om naturen.

Samtidig kan bålet blive løftestang for, at det også er hyggeligt at være ude om vinteren – og ikke kun om sommeren, når det er varmt.

Hyggeligt samvær

Desuden er bålet noget, man kan bruge lang tid på. Og hvad end man samler brænde, står for optændingen eller rører i bålgryden, er det svært at være til stede i alt muligt andet samtidig.

– Det er netop med til at fremme roen og nærværet i både børn og voksne, at man går og arbejder sammen om et bål – og sidder og kigger ind i ilden, siger Louise Skou Grindsted.

Hvis I har lyst og overskud, er det oplagt at lave mad på bålet, lyder opfordringen fra Jes Aagaard.

Han foreslår, at I pakker nogle æbler i stanniol hjemmefra med smør, sukker og krydderier.

Dem smider I ind i gløderne og spiser lune.

– Det er en gude-god mundfuld at sidde derude og spise, siger han.

I kan også lave snobrød eller varm kakao over bålet, foreslår Louise Skou Grindsted. Eller suppe eller pandekager, hvis I har en bålgryde eller -stegepande.

Men I skal ikke overgøre det. Og for mange børn vil det at sidde sammen med de voksne og kigge ind i bålet være hyggeligt i sig selv, siger Jes Aagaard.

– Vi er jo vænnet til, at der altid er en orkestreret aktivitet, og at man altid skal nå ti ting. Men nogle gange er det også bare dejligt at sidde dér og kigge ind i bålet, hygge sig sammen – og snitte lidt på en pind, siger han.

Powered by Labrador CMS