Et mirakel: Ung mor fik flået arm af i ulykke – nu er den sat fast igen

Kelsey Wards mor mistede sin arm i et biluheld, men på mirakuløs vis har lægerne kunne sætte den på igen.

Udgivet Opdateret

Det er et mirakel.

Kirurger ved et militært traumecenter i Texas har på mirakuløs vis sat en kvindes arm på igen, efter hun mistede den i en bilulykke.

10 måneder senere har hun det bedre end nogensinde før. Det skriver United States Army.

Nærmest umuligt

Kelseys arm blev skåret af, da autoværnet gik igennem vinduet i hendes firehjulstrækker i et biluheld. Brandmænd reddede hendes liv med en årepresse og var heldige nok til at finde hendes arm i vraget.

De lagde den på is og tog den med til centeret, der er et af de bedste traumecentre i San Antonio. Det var Joseph Alderete, der var på vagt, da Kelsey kom ind på hospitalet.

– Når nogen mister et af sine lemmer i ulykker, er det normalt ikke muligt at sætte det på igen, da det er smadret og ikke kan bruges, siger Alderete.

Nerverne har også sværere ved at blive gendannet jo mere af lemmet, der er blevet amputeret. Derfor var det rigtigt svært med Kelseys tilfælde, da armen var blevet skåret af over albuen.

– Redderne var utrolig smarte; de sørgede for, hun ikke forblødte, og at de lagde armen på is, så hurtigt som de kunne, forklarer Alderete.

Kelseys sag redder soldater

Kirurgerne kunne sætte Kelseys ulnar-nerve sammen igen. Det er den største ubeskyttede nerve i kroppen. Men to andre store nerver kunne ikke blive sat sammen.

Kirurgerne tog hud fra et af Kelseys ben og en blodåre fra det andet ben som bindeled mellem de to nerver og brugte muskler fra hendes ryg til at forme armen.

– Jeg kan ikke huske særligt meget fra uheldet. Men jeg kan huske at vågne op, og de fortalte mig, at min arm var blevet skåret af i uheldet. Så fortalte de mig, at de havde sat den på igen, og jeg tænkte “wow”, fortæller Kelsey.

Lægernes beslutning om at sætte armen på igen, gav Kelsey, der er mor til to, hendes liv tilbage. Det var en lang operation og de første 10 timer arbejdede alle kirurger på hende på samme tid. Ifølge Alderete er sager som Kelseys vigtige for at centrene er klar til de skader, soldaterne påtager sig i krige.

Kæmper for sine børn

Da Keylsey var kommet sig efter operationen, begyndte hun genoptræning fem dage om ugen. Christopher Ebner er hendes terapeut:

– Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente af hende. Genoptræning handler om at være kreativ og tænke udenfor kassen, fortæller Ebner.

Ebner begyndte at træne Kelsey med det samme udstyr, som man bruger til folk, der har fået amputeret lemmer for at se, hvad der ville ske under huden.

Kelsey var super hurtig til at komme sig, og allerede tre måneder senere, kunne Ebner se små bevægelser i hendes muskler i albuen. Det var meget tidligere, end han havde forventet.

Herfra var der ingen grænser, da Kelsey er god til at tilpasse sig og lære nye ting.

– Genoptræningen er det hårdeste, sværeste og mest udmattende jeg nogensinde har været igennem. Men jeg vil have, at mine børn ved, at de kan gøre alt, fortæller den unge mor til en fireårig datter og toårig søn.

Har gjort hende til en bedre person

Ifølge Kelsey kan hun takke sine børn, bedstemor og kæreste for at komme igennem den lange og seje genoptræning. Og centeret lærer en helt masse fra Kelsey:

– Hun har lært os så meget om genoptræning, efter man sætter en arm på igen. Både her og i militæret kan vi lære en masse fra hende, siger Ebner.

Kelsey indrømmer, med tårer i øjnene, at der var tidspunkter hvor hun ikke troede, hun kunne komme igennem, men hun er stolt af, hvor langt hun er kommet.

– Det har gjort mig mere selvsikker, det har gjort mig gladere, det har gjort mig til en bedre person i alle aspekter, siger hun.

Powered by Labrador CMS