EU-kritikere kan danne solo-regering

Det polske parti Law and Justice har fået absolut flertal og kan danne solo-regering. Foto: Kacper Pempel/Scanpix
Udgivet Opdateret

Vinderen af det polske parlamentsvalg, Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS), har fået absolut flertal i parlamentet og behøver ikke en koalitionspartner for at danne regering.

Det står klart, efter at valgkommissionen ifølge Reuters har oplyst, at Lov- og Retfærdighedspartiet står til at snuppe 235 ud af parlamentets 460 pladser.

PiS sikrede sig ved valget 37,6 procent af stemmerne, og dermed står partiet til den største sejr for et enkelt parti, siden Polen vendte ryggen til kommunismen i 1989.

Det nuværende regeringsparti Borgerplatform (PO) med premierminister Ewa Kopacz i spidsen har fået næstflest stemmer, idet 24,1 procent af vælgerne har stemt på partiet.

Det nationalkonservative og EU-kritiske PiS vender tilbage til magten efter otte år i opposition støttet af den voksende utilfredshed i Polen med indvandring. PiS gik blandt andet til valg på at afvise EUs aftale om flygtningekvoter.

Partiet, der ledes af Jaroslaw Kaczynski, vil også arbejde for at sænke pensionsalderen, ligesom det har bebudet, at man vil skrue op for det offentlige forbrug. Meldingen om partiets sejr modtages derfor med bekymrede miner i Bruxelles, skriver Reuters.

Med det absolutte flertal tegner alt ifølge Reuters til, at partiets spidskandidat, Beata Szydlo, bliver landets nye premierminister.

Det nye parlament skal træde sammen senest 24. november, og en regering skal være på plads senest 8. december.

Powered by Labrador CMS