Fanget på tv: Sagde han virkelig det?

Sportsdirektør Patrick Moster er endt i modvind, efter han på tv blev fanget i at råbe upassende kommentarer

Den tyske cykelrytter Nikias Arndt har taget afstand fra sin sportsdirektør, som kom med upassende tilråb til ham under OL-enkeltstarten.
Den tyske cykelrytter Nikias Arndt har taget afstand fra sin sportsdirektør, som kom med upassende tilråb til ham under OL-enkeltstarten.
Udgivet Opdateret

- Hol die Kameltreiber.

Sådan lød det to gange i tv, da den tyske cykelrytter Nikias Arndt var i billedet under onsdagens OL-enkeltstart.

Ordene kom fra den tyske sportsdirektør Patrick Moster og betyder: "Hent kamelrytterne".

Ordene var en opfordring til, at Nikias Arndt skulle hente de to foranliggende ryttere, Amanuel Ghebreigzabhier og Azzedine Lagab fra de nordafrikanske lande Eritrea og Algeriet.

Siden er Patrick Moster blevet beskyldt for racisme, og han var hurtig til at fortryde sit ordvalg efter onsdagens løb.

- I kampens hede og med det generelle pres, vi er under i øjeblikket, benyttede jeg mig af et forkert ordvalg. Jeg er så ked af det, og jeg kan kun undskylde.

- Det var ikke min mening at udvise mangel på respekt for nogen, siger Patrick Moster til det tyske nyhedsbureau dpa.

Tager afstand fra træner

Nikias Arndt, som tilråbene var rettet mod, har taget afstand fra sin træner.

- Jeg er forfærdet over hændelserne ved OL-enkeltstarten og vil gerne distancere mig fra sportsdirektørens tilråb. Sådan nogle ord kan ikke accepteres, skriver Nikias Arndt på Twitter.

Patrick Moster er ansat er ansat af Det Tyske Cykelforbund, og forbundets præsident, Rudolf Scharping, var mildest talt utilfreds, da han blev konfronteret med hændelsen.

- Det er uacceptabelt. Efter OL vil vi tale om det, og vi vil inkludere Mosters undskyldning i evalueringen, siger han og fortæller, at man også vil have for øje, at det tyske cykellandshold har været under hårdt pres på grund af et coronatilfælde i lejren op til legene.

Vil have alvorsord

Tilråbene er heller ikke faldet i god jord hos Tysklands Olympiske Komité. Præsident Alfons Hörmann vil således tage en alvorssnak med sportsdirektøren.

- Det er vigtigt, at Patrick Moster sagde undskyld med det samme efter konkurrencen. Vi vil tage en snak med ham i løbet af i dag (onsdag, red.) og på den måde håndtere situationen, siger Alfons Hörmann.

Han understreger, at det tyske OL-hold går ind for olympiske værdier som respekt, fairplay og tolerance.

Japans bumlede vej mod sommer-OL i Tokyo

Her er en tidslinje over de udfordrende bump på vejen:

* 2013

Der er jubel og glædestårer i Japan, da Den Internationale Olympiske Komité (IOC) udpeger Tokyo som vært for sommer-OL 2020.

Mange ser det som en chance for genopbygning efter det voldsomme jordskælv i 2011.

* 2015-2016

En store del af befolkningen er utilfredse med, at der skal bygges et nyt nationalstadion, som kommer til at koste omkring 13 milliarder kroner.

Derudover bliver OL-logoet af designeren Kenjiro Sano stemplet som plagiat af et logo fra et belgisk teater, og der må laves et nyt.

* 2019

Chefen for Den Japanske Olympiske Komité, Tsunekazu Takeda, må gå af efter beskyldninger om korruption i forbindelse med tildelingen OL-værtskabet.

Det er et fund af betalinger for omkring 15 millioner kroner, op til og efter tildelingen af værtskabet, som Takeda ikke kan redegøre for.

Ydermere kræver IOC, at maratonruten til OL flyttes ud af Tokyo for at undgå byen værste sommerhede.

* Marts 2020

I marts aftaler IOC og de japanske OL-arrangører at udskyde OL til sommeren 2021 (med fastholde navnet Tokyo 2020) på grund af coronapandemien.

Daværende premierminister Shinzo Abe sår tvivl om, hvorvidt det overhovedet bliver muligt at afholde legene i 2021 med tanke på coronaudviklingen. IOC fastholder, at legene bliver afviklet.

* September 2020

Shinzo Abe går af som premierminister grundet helbredsmæssige årsager. Efterfølgeren, Yoshihide Suga, siger, at Japan er fast besluttet på at afholde det udsatte OL.

* December 2020

Kravene til coronaforanstaltninger og andre omkostninger grundet forsinkelse betyder, at der skal lægges cirka 17 milliarder kroner oveni budgettet.

Det bringer den samlede pris op på omkring 97 milliarder kroner, hvilket vil gøre legene til de dyreste i historien.

Arrangørerne kommer med de første meldinger om, hvordan man vil sørge for at legene afvikles coronasikkert. Det handler om løbende testning af atleter og begrænsninger på samvær.

* Januar 2021

Først Tokyo og senere andre dele af landet erklæres i undtagelsestilstand som følge af markant stigning i smittetallene.

Meningsmålinger viser nu, at 80 procent af den japanske befolkning ønsker, at OL enten skal udskydes igen eller aflyses helt. IOC og arrangøren holder dog fast, at OL skal gennemføres.

* Februar 2021

Japans OL-chef, Yoshiro Mori, kommer i skudlinjen for en kommentar om, at kvinder snakker for meget og derfor ikke egner sig til at være med i ledelser.

Det fører til, at han må trække sig efter kritik fra flere kanter blot seks måneder før den planlagt OL-start.

Kilde: Kilde: AFP
Powered by Labrador CMS