Flere ramt af smitsom, farlig og frygtet sygdom: De fleste spiste det samme

Fødevaren er blevet kaldt tilbage. Men den har lang holdbarhed.

Hos Statens Serum Institut forventer man, at flere er smittede med sygdommen. Arkivfoto. KLIK VIDERE OG SE HVORDAN DE TILBAGEKALDTE DADLER SER UD.
Hos Statens Serum Institut forventer man, at flere er smittede med sygdommen. Arkivfoto. KLIK VIDERE OG SE HVORDAN DE TILBAGEKALDTE DADLER SER UD.
Udgivet Opdateret

Det udbrud af hepatitis A – også kaldet leverbetændelse, Newsbreak.dk omtalte i februar, har nu ramt mindst 27 patienter.

Det skriver Statens Serum Institut i EPI-nyt, en udgivelse der fokuserer på overvågning og forebyggelse af smitsomme sygdomme. Der registreres stadig nye patienter, og antallet kan derfor fortsat stige.

Sygdommen kan i værste fald føre til akut leversvigt, mens mere normale symptomer er pludselig feber, kvalme, træthed og mavesmerter. Sidenhen kan der optræde gulsot, huden bliver gulfarvet, og ens afføring kan ændre sig til lys/kitfarvet, mens ens urin bliver mørk/porter-farvet, ifølge SSI.

Flere patienter fortalte det samme

Hos SSI har man interviewet de smittede patienter, og her faldt mistanken hurtigt på dadler, da flere af patienterne fortalte, at de havde spist dadler før, de blev syge. Det var disse oplysninger fra SSI, der gjorde, at Rema 1000 6. februar valgte at tilbagekalde dadlerne i Danmark.

92% (23 ud af 27) patienter har til SSI fortalt, at de har spist dadler, og de fleste patienter beskrev dadlerne som bløde, mørke dadler med sten, der var købt i Rema 1000. SSI skriver, at Fødevarestyrelsen har sporet dadlerne til Iran.

Læger skal være opmærksomme

Hos SSI er man ganske sikre på, at udbruddet af hepatitis A skyldes dadlerne fra Iran. Man har ikke fundet virusen i testede dadler, men det er ifølge SSI ikke unormalt. Det er svært at påvise virusen i fødevarer helt generelt, skriver SSI.

SSI skriver, at læger bør være opmærksomme på at undersøge patienter, der har symptomerne på hepatitis A, også uden rejsehistorie. Virussen er ikke udbredt i Danmark, men det er den i mellemøsten, og i denne forbindelse bør læge være opmærksomme på hepatitis A hos patienter med symptomerne, også selvom de ikke har været i mellemøsten for nyligt, skriver SSI.

Flere kan være smittede

Ifølge SSI kan antallet af smittede danskere sagtens være højere end de 27 registrerede patienter, og det af flere årsager. Først og fremmest regner man hos SSI med, at der bliver registreret nye patienter i den kommende tid, og samtidig kan der være tilfælde, SSI ikke kender til, fordi patienten ikke har været syg nok til at ville søge læge. Det skriver BT.

Hepatitis A - smitsom leverbetændelse

  • Leverbetændelse type A (hepatitis A) er en ret udbredt sygdom i blandt andet Middelhavsområdet og mange ulande
  • Kan smitte f.eks. ved nærkontakt eller via fødevarer
  • Sygdommen har et forløb med gulsot, udtalt træthed, lys afføring og mørk urin, som kan vare i op til 3 måneder
  • Det er en god ide at lade sig vaccinere, hvis man skal på rejse til områder, hvor sygdommen forekommer hyppigt

Kilde: Sundhed.dk.

– Det ser ud til, at udbruddet er ved at klinge af. Vi har ikke registreret nye tilfælde den sidste uge, og de tilbagekaldte dadler kan ikke længere købes. Men vi kan ikke udelukke, at nogen ikke har set tilbagekaldelsen og stadig har dadlerne liggende derhjemme i køkkenskuffen, siger epidemiolog ved SSI, Luise Müller, til BT.

SSI skriver i EPI-nyt, at produktet, der formentlig er skyld i de mange sygdomstilfælde, har lang holdbarhed. Har man produktet liggende, bør man smide det ud.

Du kan i galleriet se, hvordan pakken med dadler ser ud.

Den tilbagekaldte fødevare har følgende data:
Juicy Dates dadler

Nettovægt: 400 g
Lot numrene:
L3130424; L3130425; L3130426; L3130427
L3130428; L3130507; L3130508; L3130509
L3130510; L3130511; L3130517; L3130519
L6130603: L6130615; L7130512 og L7130515
Bedst før datoer: alle datoer for disse lotnumre
EAN stregkode: 5708147003186

Solgt i:
Rema1000 butikker i hele landet.

Virksomhed, der kalder tilbage:
RM Import A/S

Powered by Labrador CMS