Flypassagerer udsat for mæslinger – skal du tjekkes?

I denne uge er et barn blevet påvist smittet med den meget farlige og meget smitsomme sygdom mæslinger.

Udgivet Opdateret

Statens Serum Institut er tirsdag eftermiddag ude med en advarsel, da et mindre barn med stor sandsynlighed er blevet smittet med mæslinger på en rejse til Rumænien.

Instituttet vil gerne bede alle passagerer, der har været ombord på samme fly fra Bukarest til Billund som barnet, hvis de er modtagelige over for sygdommen. Samt alle, der har været i Billund Lufthavn samtidig.

Det skriver instituttet i en pressemeddelelse. Barnet fik et mæslingelignende udslæt samme dag, som det kom tilbage til Danmark den 12. januar. Barnet blev undersøgt af vagtlæge den 13. januar og derefter indlagt på børneafdelingen på Regionshospitalet Herning. En prøve fra barnet var positiv for mæslingevirus den 14. januar på Klinisk Mikrobiologi, Aarhus Universitetshospital.

Læger i området opfordres til at være ekstra opmærksomme på patienter med symptomer på mæslinger og til at sikre, at disse undersøges uden, at andre patienter i venteværelser og lignende udsættes for smitte.

Mæslinger har været elimineret i Danmark siden 2017, men importerede tilfælde og begrænset videresmitte kan fortsat forekomme. Vi bestræber os på at informere hurtigt om alle påviste tilfælde af mæslinger for at kunne begrænse smittespredningen mest muligt. Kort før jul blev et andet barn i Herning-området ligeledes smittet med mæslinger. Det var efter en rejse til Ukraine.

Kalder alle, der har været i lufthavn

I dette tilfælde har patienten været smitsom på et fly, hvor der befandt sig flere end 200 passagerer. Mæslingevirus er meget smitsomt, og alle ikke-immune passagerer vurderes derfor at være udsat for smitte.

Da en stor del af passagererne har rumænsk nationalitet, og det på baggrund af de tilgængelige oplysninger er vanskeligt at afgøre, om de har fast ophold i Danmark, er det i mange tilfælde ikke muligt at kontakte passagererne direkte.

Derfor anmodes alle passagerer, som var med Wizz Air W63211 fra Bukarest til Billund lørdag den 12. januar 2019 om at kontakte egen læge, hvis de er modtagelige overfor mæslinger.

Mæslinger er en meget smitsom sygdom

Relativt mange voksne danskere er aldrig blevet vaccineret mod mæslinger.

Der er relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger. Derfor tilbydes de nu gratis MFR-vaccine.

Mæslinger kan få store konsekvenser for særligt følsomme individer såsom børn, der er for små til at være vaccineret, eller ikke-immune patienter med et i forvejen svækket immunforsvar.

Læs om mæslinger her:

  • Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden
  • WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol
  • Der har i 2017 kun været fire tilfælde af mæslinger i Danmark
  • MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark
  • Som reglerne er nu, skal du som voksen selv betale for vaccinen, hvis du ikke tog imod tilbuddet som barn
  • Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger
  • Det vil regeringen nu ændre med et tilbud om gratis MFR-vaccination til alle voksne
  • Førend tilbuddet kan træde i kraft, skal der laves en bekendtgørelse, og der skal indgås en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation PLO

Kilde: Sundhedsministeriet

Derudover kan andre, som har opholdt sig i Billund Lufthavn i perioden fra kl. 21.30 og en time frem også have været udsat for smitte og bør også kontakte deres læge, hvis de mener at være modtagelige for smitte.

Så let smitter mæslinger

Newsbreak.dk har tidligere interviewet Bolette Søborg, læge ved Sundhedsstyrelsen om, hvorfor man skal vaccinere sine børn. Her nævnte hun specifikt de smitsomme mæslinger som en årsag til at vaccinere sine børn.

– I Danmark var der tidligere mange børn, der levede med svær hjerneskade som følge af mæslinger. Der var raske børn, der i forbindelse med mæslinger udviklede hjernebetændelse og permanent blev invalideret som følge af sygdommen. Det blev let glemt i dag, siger Bolette Søborg.

Mæslinger er et rigtig godt eksempel på en sygdom, det er vigtigt, vi holder fast i at have så mange som muligt vaccinerede imod.

– Det er stort set den mest smitsomme sygdom, vi kender, siger Bolette Søborg.

Hun fortæller, at går én person, syg med mæslinger, gennem en lufthavn, vil alle de uvaccinerede, vedkommende møde, være i fare for at blive syge.

Powered by Labrador CMS