FN-lande indgår klimaaftale

2030-mål skal skærpes senest i 2022, så Paris-målsætning holdes i live

Formanden for COP26, den britiske minister Alok Sharma, kunne lørdag meddele, at der er enighed om en klimaaftale efter to ugers forhandlinger i den skotske by Glasgow. Aftalen nævner for første fossile brændsler, hvilket flere lande har kæmpet imod.
Formanden for COP26, den britiske minister Alok Sharma, kunne lørdag meddele, at der er enighed om en klimaaftale efter to ugers forhandlinger i den skotske by Glasgow. Aftalen nævner for første fossile brændsler, hvilket flere lande har kæmpet imod.
Udgivet Opdateret

Verdens lande beslutter i FN-klimaaftale, at 2030-mål skal skærpes senest i 2022, så Paris-målsætning holdes i live. Fossile brændsler nævnes for første gang, skriver Ritzau.

Det lignede et sammenbrud, da COP26-formand Alok Sharma i flere timer forgæves forsøgte at kalde verdens klimaforhandlere til orden, og efter Indiens forhandler krævede - og fik - en ændring i slutminutterne.

Dramatisk forspil

Men det var blot et dramatisk forspil og begyndelsen på et gennembrud - for klimaet.

Efter to ugers forhandlinger har FN-landene i Glasgow lørdag aften vedtaget en klimaaftale, der udfylder huller, der blev efterladt i Paris-aftalen fra 2015.

Centralt for aftalen er en enighed om, at landenes reduktionsmål for 2030 skal skærpes senest ved udgangen af næste år. Der var modvilje imod dette.

Nævnes første gang

Glasgow-aftalen vil formentlig også blive husket for, at man for første gang nævner "fossile brændsler" i en FN-aftale - efter langvarige tovtrækkerier.

LÆS DE VIGTIGSTE PUNKTER HER:

Her er et udpluk af de vigtigste punkter i aftalen:

* De knap 200 lande, som er med i Parisaftalen, skal inden udgangen af 2022 opdatere og styrke deres nationale klimamål, så det er muligt at holde temperaturstigningerne inden for rammerne af Parisaftalen. Det vil sige mellem 1,5 og 2 grader celsius.

* Alle erkender, at hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader, som vil mindske effekterne af klimaforandringer betydeligt sammenlignet med 2,0 grader, kræver det store reduktioner i udledningen af drivhusgasser.

* Hvis 1,5-gradersmålet skal opnås, skal udledningen af CO2 mindskes med 45 procent inden 2030 sammenlignet med niveauet i 2010 og gå i nul omkring 2050.

* Lande opfordres til at skrue op for ren energi og skrue ned for kulkraftværker, som ikke indfanger CO2, og ineffektiv statsstøtte til fossile brændsler. Det er første gang, at fossile brændsler nævnes direkte i en sluttekst fra et COP-møde.

* De rige lande lover at fordoble finansieringen til klimatilpasningen sammenlignet med niveauet i 2019 inden 2025.

* Landene er nået frem til en løsning i spørgsmålet om den omstridte artikel 6 fra Parisaftalen. Det handler om køb og salg af CO2-reduktioner lande imellem. Aftalen begrænser muligheden for, at reduktioner kan tælles dobbelt.

* Aftalen understreger, at der er brug for at mobilisere flere penge til klimafinansiering for at nå målet om at støtte fattige lande med 100 milliarder dollar om året i årene 2020-2025.

* Det bliver noteret med "dyb ærgrelse", at målet ikke er nået. Aktuelt mangler der omkring 20 milliarder dollar årligt.

* Landene er ikke enige om en klar plan for finansiering af "tab og skader" forårsaget af klimaforandringer i udviklingslande, som ulandene ellers ønskede. Det ventes at blive et fokusområde ved COP27 i Egypten næste år.

Kilde: FN's klimasekretariat (UNFCCC).
Powered by Labrador CMS