FN: Syriske flygtninge vender ikke hjem igen

Foto: Umit Bektas/Scanpix
Udgivet Opdateret

Sidste år kom 14.000 asylsøgere til Danmark. 12.000 af dem kom fra Syrien. Men chancen, for at de syriske flygtninge og asylsøgere i Danmark kan vende hjem igen er minimal, skriver Kristeligt Dagblad.

Der er nemlig intet, der tyder på en løsning på borgerkrigen, der ifølge nye tal fra FNs Flygtningehøjkommissariat UNHCR har resulteret i fire millioner flygtninge i udlandet og 7,6 millioner internt fordrevne.

Derfor må Danmark og andre vestlige lande forberede sig på, at de syriske flygtninge formentlig skal have permanent ophold.

Det vurderer den libanesiske forsker Maha Yahya, der i en årrække har været rådgiver for FN og i dag er ansat ved den uafhængige amerikanskbaserede tænketank Carnegie i Beirut, hvor hun følger flygtningesituationen i Syrien.

»I langt de fleste tilfælde vil de syriske flygtninge ende med at blive i de lande, hvor de søger asyl. Syrien er delt mellem forskellige oprørsgrupper, og det vil gøre det umuligt for mange at vende hjem. Vi har set et tilsvarende mønster i Irak, hvor meget få flygtninge er vendt tilbage. Selv hvis der skulle blive fred i morgen, vil det tage mellem fem og ti år, før forholdene er stabile nok til, at syrere i stort tal kan vende hjem,« siger Maha Yahya.

Hun understreger, at det for mange af de syriske flygtninge er vanskeligt at omstille sig til et liv i Europa, blandt andet fordi de fleste syrere kun taler arabisk, og fordi uddannelsesniveauet blandt syrere er meget blandet.

Vil gerne hjem

Maha Yahya vurderer, at de fleste flygtninge gerne vil vende hjem, hvis det politiske miljø byder dem velkommen.

Også Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm fortæller, at der er et stærkt ønske om at vende hjem blandt syriske flygtninge.

Dansk Flygtningehjælps såkaldte repatrieringsstatistik viser, at ganske få flygtninge fra Danmark rejser hjem. Godt 1000 flygtninge og 1000 indvandrere har i løbet af de seneste fem år valgt at rejse retur til deres hjemland, skriver Kristeligt Dagblad.

Powered by Labrador CMS