Før køb af brugt bil: Disse ting skal du have styr på

Lad dig ikke narre af ord som "nysynet" og "serviceret", når du køber en brugt bil - det er nemlig ikke ensbetydende med, at bilen er i god stand.

Udgivet Opdateret

Kilometertæller, slutseddel, motorlyd, reklamationsret.

Der er et utal af ting, du skal være opmærksom på, når du køber en brugt bil – og du kan ikke altid regne med, at forhandleren har dine interesser for øje.

Vi har samlet en række gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, inden du underskriver købsaftalen.

Først og fremmest skal du passe på med at lade dig forblænde af ordene i annoncen.

At der står, at bilen er “nysynet” og “serviceret” betyder nemlig ikke nødvendigvis, at den er fri for fejl og mangler, fortæller Morten Falk Oddershede, der er advokat hos FDM – Forenede Danske Motorejere.

– At den er nysynet, betyder, at der har været foretaget et kontroltjek af, om bilen lever op til lovens krav om sikkerhed og miljø. Men en skjult fejl i motoren vil for eksempel ikke afspejle sig i en synsrapport, siger han.

At en bil er serviceret, giver forbrugeren en forestilling om, at bilen er i god stand, men heller ikke ordet “serviceret” er lig med en garanti for, at bilen er mangelfri.

– En bil, som har overholdt serviceintervallerne, er dog altid en indikation på en vedligeholdt bil, siger Morten Falk Oddershede.

Prøvekør bilen

Bilens egentlige stand tjekker du bedst ved til dels at prøvekøre den selv – og dels ved at få en uvildig fagmand til at se på den. På den måde kan du sikre dig, at bilen lever op til forhandlerens beskrivelse.

– Du skal sørge for at få udbedret eventuelle fejl på bilen, inden du overtager den, siger Morten Falk Oddershede.

Han fortæller videre, at FDM har lavet en undersøgelse, der viste, at der i gennemsnit venter reparationer for 3000 kroner på en brugt bil – en udgift, som i mange tilfælde vil kunne reduceres ved at få bilen tjekket og repareret inden overtagelse.

Skriv aftaler på slutsedlen

Når du så står med en bil, som lever op til dine standarder, skal handlen gennemføres. Og i den forbindelse er det vigtigt, at du sørger for, at alle aftaler med forhandleren bliver skrevet ned i slutsedlen.

– Slutsedlen er den juridiske aftale mellem forbrugeren og forhandleren, og det er vigtigt, at man er sikker på, at man har alle de væsentlige ting med her, siger Morten Falk Oddershede.

Det er både detaljer om bilen – for eksempel farve og mærke – leveringstid, en eventuel garantiperiode, og hvor mange nøgler der følger med.

– Hos FDM oplever vi rigtig mange fejl i slutsedlerne – for eksempel ting, som er aftalt mundtligt, men ikke er skrevet ned – og det kan ende som et stort problem for forbrugeren, siger advokaten.

– Hvis det ikke står der, kan det være svært senere at bevise, at det var en del af aftalen.

Altid to års reklamationsret

Du skal også være opmærksom på, at uanset hvad forhandleren kunne finde på at påstå, så har du altid en reklamationsret på to år – uanset bilens stand.

Men det gælder kun på fejl, som ikke var at se på købstidspunktet, skriver Forbrugerrådet Tænk i en guide til brugtbilskøb:

– Buler, smadrede ruder og andre mangler, som du selv kan se på købstidspunktet, kan du ikke klage over, lyder det.

Det samme gælder, hvis fejl og mangler tydeligt er beskrevet i salgsannoncen for bilen. Samtidig fastslår Forbrugerrådet:

– Forhandleren kan ikke tage din ret til at reklamere fra dig ved at skrive “købt som beset” i annoncen.

Vær opmærksom ved privatkøb

Hvis du handler privat og eksempelvis køber en brugt bil af naboen eller gennem DBA, skal du til gengæld være opmærksom på, at det ganske lovligt kan aftales, at bilen er solgt som prøvet og beset og uden reklamationsret.

Også ved private handler er slutsedlen juridisk bindende, så også her er det vigtigt at få alle detaljer med.

Tænk anbefaler samtidig, at man undersøger oplysninger om bilen i det landsdækkende register “Bilbogen”, hvor det blandt andet fremgår, hvor langt bilen havde kørt ved sidste syn, samt om der er gæld i bilen.

FDM er desuden med til at kåre, hvilke brugtbiler man skal gå efter for at få mest for pengene.

Du kan se årets vindere i galleriet ovenfor.

Powered by Labrador CMS