Forbudt giftstof fundet i drikkevandet på fire vandværker

Chloridazon - desphenyl blev gjort forbudt i 1996.

Der er fundet nedbrydningsmiddel i drikkevandet i Skive Kommune. Genrefoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Der er fundet det forbudte ukrudtsmiddel chloridazon – desphenyl i vandet hos fire vandværker i Skive Kommune, oplyser kommunen i en pressemeddelelse. Middelet har været forbudt siden 1996 og er i Danmark traditionelt blevet brugt til at sprøjte på roe-, rødbede- og løgmarker i perioden 1964 til 1996.

På tre af de pågældende vandværker er indholdet af det ulovlige giftstof højere end grænseværdien, der er 0,1 mikrogram pr. liter. Det gælder for regional-vandværket i Lem (0,12 µg/l), Durup vandværk (0,18 µg/l) og Vejby vandværk (0,33 µg/l). På det fjerde – Hjerk Harre vandværk – er niveauet på 0,02 mikrogram pr. liter. Altså under grænseværdien.

Men selv om der på især Vejby-værket er en markant forhøjet mængde af det ulovlige ukrudtsmiddel, skal borgerne ikke være bange for at drikke vandet.

Ikke akut giftigt

I pressemeddelelsen fra Skive Kommune fremgår det, at “Styrelsen for patientsikkerhed vurderer, på baggrund af den nuværende viden (højeste værdi fundet indtil nu er 0,7 µg/l), at der ikke vil være nogen kendte sundhedsmæssige risici ved at drikke vand fra forsyninger forurenet på de niveauer, der hidtil er set.

Samme melding kommer fra Mogens Nielsen, direktør i Skive Vand. Til Skive Folkeblad siger han:

– Det tager cirka tre uger, inden vi får svar på prøver. Det vigtigste for os er at forebygge, at folk bliver utrygge. Alligevel informerer vi om den helt uskadelige overskridelse, vi har konstateret i Lem – der skal ikke være hemmelighedskræmmeri omkring det, der sker.

I slutningen af august i år besluttede Miljøstyrelsen at tilføje stoffet til listen over, hvad vandværker systematisk skal screene for.

Listen rummer i forvejen 35 andre sprøjtemidler og nedbrydningsprodukter, som vandværkerne tjekker for.

Fakta om Chloridazon – desphenyl

Ifølge notat fra Miljøstyrelsen den 11. juli 2017 er Chloridazon – desphenyl et nedbrydningsprodukt af Chloridazon, som blev forbudt i Danmark i 1996. I Danmark var det i perioden 1964 – 1996 anvendt som et ukrudtsmiddel til roer, rødbeder og løg.

Chloridazon er ikke klassificeret for sundhedsmæssige effekter – det vil sige, at stoffet ikke er akut giftigt ved indtagelse, ved inhalation eller ved optagelse over huden.

Stoffet er ikke øjen- eller hudirriterende og er ikke allergifremkaldende.

Chloridazon er ikke skadeligt for arveanlæggene, ikke kræftfremkaldende, ikke skadeligt for forplantningen eller fostre, og er ikke skadeligt for centralnervesystemet.

Den sundhedsmæssige acceptable daglige indtagelse af chloridazon – desphenyl er i en vurdering fra Miljøstyrelsen ( skrivelse fra den 7.september 2017) vurderet til at være 300 µg/l for voksne og 50 µg/l for børn.

Kilde: Skive Kommune

Overvågningen af chloridazon skal give myndighederne et indtryk af problemets omfang.

Powered by Labrador CMS