Godmorgen, du har ikke læst din digitale post – du er anholdt

Tre mænd blev tirsdag kørt til session - af politiet.

Udgivet Opdateret

Tirsdag morgen blev tre mænd anholdt for at udeblive fra session. Det skete ved en aktion tidligt om morgenen, hvor Østjyllands Politi fulgte op på tidligere aktioner i politikredsen med besøg på flere adresser i Randers, Langå og Hadsten.

De tre mænd blev anholdt på deres bopæl og kørt til session i Aalborg. Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Østjyllands Politi opfordrer til, at man selv dukker op, hvis man bliver indkaldt. Det kan hurtigt blive en dyr historie, hvis man udebliver.

– Det kan slet ikke betale sig at blive væk fra session. Det er for det første dyrt at overse sin indkaldelse. Det kan hurtigt løbe op i bøder på flere tusinde kroner. Og for det andet kommer vi alligevel i sidste ende og følger dig på vej. Så sørg for at få tjekket din e-boks og mød op, når du skal. Så slipper du for en træls morgenvækning af politiet, hvor vi vælger tidspunktet for din session, siger fungerende politikommissær Lau Kristensen.

Ikke første aktion

Det er ikke første gang, Østjyllands Politi har taget turen til Aalborg med ungersvende, der er udeblevet fra session.

7. november fik fire østjyder så en brat opvågen, da betjente bankede dem op, pakkede dem ind i bilen og kørte dem til Aalborg og fik dem fremstillet til session.

Medmindre, du direkte er fritaget, skal du huske at læse din digitale post.

Det er her, vigtige dokumenter bliver sendt, blandt andet omkring Skat, og altså også, hvis du er indkaldt til retten eller møde op til Forsvarets Dag – det, der tidligere blev kaldt for ‘session’.

Og det skal alle danske mænd på 18 år med fast ophold i Danmark. Det kan blive en dyr fornøjelse at blive væk fra session.

– Vi har værnepligt i Danmark, og vi har i politiet en forpligtelse til at sikre, at folk ikke bare bliver væk fra session. Så sørg nu for at tjekke din e-boks og møde op til session, så du slipper for, at politiet henter dig. Det kan ikke betale sig at blive væk, oplyser politikommissær Frank Hovgesen i en pressemeddelelse.

Ifølge Danmarks Statistik steg antallet af domme for overtrædelse af værnepligtsloven (manglende fremmøde til Forsvarets Dag) fra 2015-2016 med 143 procent.

I alt udeblev 4048 personer fra sessionen i 2016.

Over 7000 udeblivelser i 2017

Alene i det første halve år af 2017 er der registreret 3695 udeblivelser.

Hvis det fortsætter med samme takt resten af året, runder Forsvaret over 7000 udeblivelser i år.

Forsvaret vurderer, at mange af de unge ganske enkelt overser indkaldelsen i deres e-boks.

– Vi kan bekræfte, at der stadig er et alt for stort antal udeblivelser på Forsvarets Dag i forbindelse med overgangen til digital post, har Maria Lillegaard Hansen, specialkonsulent i Forsvarets Personalestyrelse, tidligere udtalt.

Indkaldelsen kommer digitalt

For to år siden gik man over til at sende indkaldelsen med digital post i stedet for et fysisk brev.

Meget tyder på, at de unge ikke tjekker deres e-boks rutinemæssigt.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen var der ved udgangen af februar i år cirka 522.000 borgere i alderen 18 til 24 år, som var tilmeldt digital post.

Ud af dem havde 5,7 procent modtaget digital post i deres indbakke inden for de seneste seks måneder, uden at de havde logget ind for at læse den.

Dyrt at blive væk fra session

Hvis man udebliver fra Forsvarets Dag, udløser det i første omgang rykkerbrev og bøde.

Første bøde er på 1000 kroner, og det stiger til 2000 kroner, hvis man igen bliver væk.

Tredje gang kan udeblivelse medføre fængselsstraf.

At blive væk fra session er altså en dårlig – og dyr – ide.

Powered by Labrador CMS