Håndsprit virker hvis du bruger det rigtigt

Håndsprit kan bruges som et alternativ til håndvask, hvis du gør det rigtigt og ikke erstatter vand og sæbe med sprit på dine hænder.

Håndsprit kan bruges som alternativ til håndvask. Det er dog vigtigt, at du har rene hænder. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU VASKER HÆNDER KORREKT Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

I perioder med sygdomsudbrud er det særligt vigtigt at have rene hænder. Hvis du står i en situation, hvor der ingen håndvask er i syne, kan du bruge håndsprit som alternativ, hvis du vel at mærke bruger det rigtigt.

Håndvask og håndsprit gør på sin vis det samme for dig; begge giver dig rene hænder, og ifølge Sundhedsstyrelsen er grundig håndvask en effektiv måde at bryde smitteveje og opretholde god hygiejne på.

Artiklen fortsætter under videoen. 

I forbindelse med at coronavirus covid-19 har spredt sig til flere og flere lande, er produktet da også blevet et populært indkøbsemne blandt danskere.

En uges tid efter, at virussen officielt var kommet til Danmark, kunne det danske firma Dermapharm, der blandt andet producerer håndsprit, se deres håndspritlager blive fuldstændig tømt. Det har TV2 Østjylland skrevet om.

Hvad er håndsprit?

Det består først og fremmest af alkohol, deraf navnet. Ifølge Sundhedsstyrelsen er håndsprit ethanolbaseret alkohol 70-85 % tilsat glycerol 1-3 %.

Hvordan virker håndsprit?

Ifølge Illustreret Videnskab dræber produktet forskellige mikroorganismer, herunder bakterier og virus. På den måde bliver dine hænder desinficeret. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det dog vigtigt, at du har tørre og rene hænder, før du bruger det, da de ikke kan gøre dine hænder rene.

Virker håndsprit?

Hvis du faktisk har rene hænder, når du spritter dem af, vil håndsprit virke efter hensigten. Professor ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, har i forbindelse med omtale af coronavirus covid-19 sagt, at brug af håndsprit kan give et generelt løft i hygiejnen. Det kan derfor være med til at forebygge en række infektioner og luftvejslidelser.

Hvornår skal man bruge håndsprit?

Sundhedsstyrelsen skriver, at du kan bruge spritte dine hænder af som alternativ til håndvask. Hvis du står et sted, hvor der ikke er vand og sæbe, kan du altså bruge sprit istedet.

Hvor kan jeg købe håndsprit?

Du kan blandt andet købe det på dit lokale apotek, hvis de altså ikke har udsolgt, fordi en ny, frygtet virus er i udbrud.

Kan jeg bruge hjemmelavet håndsprit?

Når nu håndsprit består af så få ingredienser, kan man så ikke give sig i kast med hjemmelavet håndsprit, hvis der er udsolgt alle vegne? På papiret jo, og faktisk har WHO selv offentliggjort en opskrift på produktet, så alle kan lave det. Det betyder bare ikke, at du skal, for spørger du Statens Serum Institut, bør du ikke give dig i kast med forsøget.

Anne Kjerulf, der er klinisk mikrobiolog og overlæge i Infektionsepidemiologi og Forebyggelse på Statens Serum Institut, har til Ritzau understreget, at man hos SSI kraftigt fraråder folk, at de selv laver sprit, de kan rense hænder med. Det skal man lade professionelle om.

Findes der alternativer til håndsprit?

Hvis du nu ikke kan få fat i håndsprit, har Anne Kjerulf fortalt Ritzau, at du først og fremmest kan vaske dine hænder med vand og sæbe. Er du væk fra hjemmet og ikke i nærheden af en håndvask, er et af de andre alternativer vådservietter. Godt nok indeholder de ikke sprit, men skrubber du dine hænder rene med vådservietter, har de en effekt lig vand og sæbe.

Du skal bare huske kun at bruge en vådserviet én gang for så at smide den ud.

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

Powered by Labrador CMS