Her er de 13 største trusler mod Danmark: Sol-eksplosioner kan ødelægge infrastrukturen

Eksplosioner på solen kan være direkte farlige for den danske infrastruktur, fastslår Beredskabsstyrelsen.

Udgivet Opdateret

Eksplosioner på solen, som sender solstorme mod jorden, bliver nu for første gang udpeget som en af de største trusler mod Danmark. Fænomenet er nu på listen sammen med gamle kendinge som orkaner, terror, epidemier og oversvømmelser.

Det fremgår af Beredskabsstyrelsens spritnye risikovurdering, der netop er udgivet.

Solstorme – eller såkaldt rumvejr – kan i værste fald lamme satellitter, elforsyning, flytrafik og kommunikationssystemer. Sådan lyder advarslen fra Beredskabsstyrelsen i en ny risikovurdering.

Her kortlægger Beredskabsstyrelsen de 13 største trusler, der kan medføre større katastrofer og ulykker i det danske samfund. På listen, du i øvrigt kan se i galleriet over artiklen, fremgår også de mere klassiske trusler som terror og oversvømmelser.

I 2015 lukkede et kraftigt soludbrud ned for flytrafikken i Sverige i en dag. Malmø har også tidligere har oplevet strømsvigt.

Det sker der

Satellitter vender ryggen til, og astronauter søger ly i rumstationen, når en solstorm brager gennem rummet.

På Jorden kan fænomenet også have alvorlige konsekvenser. For selv om hverken mennesker eller dyr vil omkomme direkte i en solstorm, kan rumvejret forstyrre strøm og infrastruktur i alvorlig grad.

Det fortæller Christoffer Karoff, lektor ved Institut for Fysik og Astronomi og Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet.

– Solstorme kan føre til, at man ikke kan flyve fly, og at man får strømsvigt. En stor solstorm kan ødelægge halvdelen af vores transformatorstationer. Det vil betyde, at vi vil stå uden strøm, gps-signal og flytrafik i nogle uger, siger han.

God ide med beredskab

Christoffer Karoff kan derfor godt se logikken i, at man får et beredskab i tilfælde af en solstorm. Fænomenet er torsdag også kommet på Beredskabsstyrelsens opdaterede liste over trusler mod Danmark.

Og timingen passer ligeledes fint.

– Vi er i en periode lige nu, hvor der er risiko for solstorme et par gange om året, siger lektoren og uddyber:

– Solstorme følger til en vis grad Solens cyklus på 11 år. Lige nu har vi passeret toppen på en cyklus, og det er netop i denne periode, at solen er kendt for at fyre de store udbrud af. Vi har ikke set det endnu, men i disse år er der risiko for de store solstorme.

Solstorme kan ødelægge teknikken

Solstorme er kommet på listen over trusler mod Danmark.

Fænomenet kan have alvorlige konsekvenser. Blandt andet Sverige og Canada har været ramt. Landene ligger udsat på grund af deres geografiske placering nær en pol.

Bliv klogere på rumvejret her:

* Solstorme eller soludbrud omkring solpletter skyldes ændringer i solens magnetfelt, der skifter konstant.

* Under et udbrud kastes store mængder energirigt stof ud i rummet. Det kaldes CME, Coronar Mass Ejection.

* Solstormen består af elektrisk ladede partikler (protonstorm) og gasser.

* Når de elektrisk ladede partikler rammer Jordens magnetfelt, får de magnetfeltet til at vibrere.

* Det kan forstyrre radiokommunikation og gps-systemer. Også elforsyningen og telefoni kan blive ramt.

* I rummet kan det gå ud over tekniske installationer såsom satellitter.

* Desuden fører solstorme ofte til, at der dannes nordlys og sydlys ved Jordens to poler. Det sker, når partiklerne bliver afvist ved Jordens magnetfelt og lyser op.

* Solens magnetiske aktivitet, og dermed antallet af solpletter, varierer med den såkaldte solcyklus. Den varer omkring 11 år.

* En typisk solplet har en diameter på mellem 4000 og 50.000 kilometer.

* Solpletter blev først observeret systematisk fra 1610. Det skete efter opfindelsen af kikkerten.

* Det første større soludbrud blev observeret i 1859 af den britiske astronom Richard Carrington.

Kilde: Ritzau

Det er svært at forudsige det potentielt ødelæggende rumvejr. De helt store solstorme, der kan sætte radarsystemer og gps-signaler ud af drift, er der omkring 50 år imellem.

Powered by Labrador CMS