Hold unge væk fra farlige solarier

Det kan give svære skader senere i livet, og det er endda med livet som indsats. Kræftens Bekæmpelse vil løse det med lovgivning

Udgivet Opdateret

Antallet af unge, som benytter sig af solcentre, er stigende, viser seneste tal fra Kræftens Bekæmpelse. Tallet er fra 2019 til 2021 steget med 10 procent. 

- Det er vi meget bekymrede over. Det er en ret ærgerlig tendens, siger Peter Dalum, som er projektchef for solkampagner i organisationen til Newsbreak.dk. 

Peter Dalum er projektchef for sol- og alkoholkampagner i Danmark. Han mener, at lovgivningen skal på banen.
Peter Dalum er projektchef for sol- og alkoholkampagner i Danmark. Han mener, at lovgivningen skal på banen.

Ingen effekt

Og der er kun en måde at knække kurven på, mener han. 

- Vi skal kigge på solarieloven, og få en 18-årsgrænse indført, som man har i flere andre europæiske lande.

Newsbreak.dk har talt med Britt Rathjen, som har fået solskader, og advarer unge mod solarierne.

Men ifølge Peter Dalum har advarslerne med hans erfaring lav effekt. 

- Vi kan lave kampagner, men med let adgang til solcentrene for de unge, er det en nærmest uløselig opgave for os, fortæller han. 

Britt Rathjen advarer mod brug af solarier. Hun benyttede sig selv af den kunstige sol som ung og senere er hun blevet ramt af solskader. Hun ønsker at andre tænker sig om, inden de lægger sig i et solarium.
Britt Rathjen advarer mod brug af solarier. Hun benyttede sig selv af den kunstige sol som ung og senere er hun blevet ramt af solskader. Hun ønsker at andre tænker sig om, inden de lægger sig i et solarium.

TILFØJELSE TIL SOLARIE LOVGIVNINGEN

Kræftens Bekæmpelse ønsker, på baggrund af overbevisende videnskabelige data, en indførelse af en national aldersgrænse på 18 år for solariebrug. Kræftens Bekæmpelse går også ind for, at solarierne skal bemandes, så man kan sikre, at aldersgrænsen overholdes - og at man således kan få korrekt vejledning i brug af solarierne.

Solarieforbud i andre lande

WHO (World Health Organisation), Sundhedsstyrelsen og Forbrugerrådet anbefaler alle en aldersgrænse. Norge, Østrig, Belgien, Spanien, Portugal, Italien, Irland, Wales, Skotland, England, Frankrig, Tyskland, Island, Litauen, Finland, New Zealand samt dele af USA og Canada har allerede indført en aldersgrænse mod, at unge under 18 år må benytte solarium. I Brasilien og Australien (på nær delstaten Western Australia) er der indført totalforbud mod solariebrug grundet solariets farlige stråler.

I Danmark er der i solarieloven fra 2014 regler for det maksimale strålingsniveau i solarier. Det tilladte niveau er imidlertid meget højt, og svarer til et uv-indeks på 12. Der findes intet sikkert niveau af solariebrug.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Sikre alternativer

Han har dog en særlig opfordring til unge, som føler behov for at benytte solarierne. 

- Det vi siger er, at hvis man vil have brun kulør, så vil vi anbefale selvbruner. Det er uskadeligt, hvad vi ved af. Eller man kan acceptere den hudfarve man har.

Færre dødsfald

Hver uge dør fem personer med modermærkekræft. Og det tal kan loven måske bringe ned, mener han. 

- Det vil betyde at forbruget blandt unge falder, og også antallet af unge der får modermærkekræft. Præcist hvor stor en reduktion kan være svært at sige. Der er også andre faktorer, der spiller ind.

Powered by Labrador CMS