- Hun stod ikke bag opkaldet

Ministerium skrev, at minister instruerede styrelse. Men det var ikke Støjberg, der ringede, siger ekschef

Det var ikke Inger Støjberg, der stod bag opkaldet med den ulovlige instruks, lød det mandag i rigsretssagen
Det var ikke Inger Støjberg, der stod bag opkaldet med den ulovlige instruks, lød det mandag i rigsretssagen
Udgivet Opdateret

Advokat René Offersen stillede i Rigsretten mandag flere spørgsmål til det svar, som Udlændinge- og Integrationsministeriets gav til Folketingets Ombudsmand i sagen om adskillelse af asylpar.

Forsvareren afhørte mandag eftermiddag Lykke Sørensen, der som tidligere afdelingschef i ministeriet er vidne i rigsretssagen, hvor Støjberg er tiltalt for en ulovlig instruks.

René Offersen hev svaret frem fra foråret 2016, hvor der blandt andet står, at "ministeren instruerede 10. februar (Udlændinge)styrelsen" om den nye indkvarteringsordning.

Formulering undrer

Den formulering undrer forsvareren. Hvem foretog instrueringen af Udlændingestyrelsen? Var det ministeren, der ringede derover?, ville René Offersen vide.

- Nej, det var det ikke, sagde Lykke Sørensen og fortsatte:

- Den pressemeddelelse, vi udsendte, var baggrunden for instruksen, sådan som vi forstod den. Nu har jeg forklaret, hvorfor vi har skrevet sådan. Det kan man så være enig eller uenig i.

Tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen, blev mandag afhørt af Inger Støjbergs forsvarer René Offersen.
Tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen, blev mandag afhørt af Inger Støjbergs forsvarer René Offersen.

Pressemeddelelsen, som hun henviste til, blev udsendt 10. februar 2016. I den meddelte Inger Støjberg, at alle mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra deres ægtefælle - uden undtagelser.

Støjberg godkendte dog dagen inden et notat, hvoraf det fremgik, at der kunne være undtagelser. Det fejede Lykke Sørensen dog endnu en gang af vejen.

- Jeg har ingen erindring om det notat - lige meget hvor meget du spørger, sagde Lykke Sørensen.

Ingen erindring

Netop notatet borede René Offersen også i. Han undrede sig over, at det ikke blev fremhævet over for Ombudsmanden.

- Jeg har ingen erindring om notatet. Derfor har jeg heller ikke været inde i, om det skulle sendes til Ombudsmanden. Jeg har ikke været inde i at finde alle akter til Ombudsmanden, svarede Lykke Sørensen.

I sagen er Inger Støjberg tiltalt for at have udstedt og fastholdt en ulovlig instruks om at adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ægtefælle - uden undtagelser. Støjberg nægter sig skyldig.

Sagen fortsætter tirsdag, hvor Støjberg tidligere spindoktor Mark Thorsen skal afhøres.

Sagen der fik Støjberg stillet for rigsret

* Berlingske bringer i januar 2016 en nyhed om mindreårige asylansøgere, der er gift og bor med en voksen. Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddeler straks, at hun vil forhindre det.

* 9. februar 2016 godkender Støjberg internt et notat om, at der kan være par, som ikke kan adskilles. Det kom først frem, fire år efter at sagen startede.

* I en pressemeddelelse udsendt 10. februar 2016 får Udlændingestyrelsen dog besked om, at alle asylpar skal adskilles, hvis den ene part er under 18 år.

* Udlændingestyrelsen begynder at adskille alle par, men forelægger ministeriet nogle sager, hvor styrelsen mener, at det vil være ulovligt at foretage adskillelse.

* Instruksen er siden blevet betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af de pågældende par.

* Ombudsmanden kunne ikke komme videre uden egentlige afhøringer. Derfor nedsatte et politisk flertal i november 2019 en kommission til at undersøge sagen.

* Støjberg afviste først, men har siden erkendt, at hun blev advaret om, at parrene havde ret til en individuel vurdering, før hun udsendte pressemeddelelsen. Da der ikke blev udsendt andet skriftligt materiale, kom den til at fungere som en instruks om at adskille asylpar, hvilket var ulovligt.

* Støjberg og afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen har forklaret, at Udlændingestyrelsen blev mundtligt orienteret om, at der skulle tages hensyn til loven i adskillelserne. Det har andre embedsmænd afvist og interne mails sået tvivl om.

Kilde: Instrukskommissionen
Powered by Labrador CMS