Hvorfor glemmer vi at holde afstand?

Endnu engang er smitten steget i Grindsted Sogn. Newsbreak.dk har sat sig for at undersøge, hvorfor det nogle gange går galt med afstanden

Smitten stiger i Billund Kommune. Men er borgerne gode nok til at holde afstand, og hvorfor mener de selv, det går galt? Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Kan du genkende scenen?

Du står i et supermarked, og pludselig er du omringet af kunder, der ikke giver dig mulighed for at holde den påkrævede én meters afstand. Mens du febrilsk leder efter et smuthul, stryger en kunde forbi dig, så i næsten står næsetip mod næsetip?

Okay, ovenstående eksempel er måske et lidt karikeret og overdrevet billede, men ikke desto mindre er det tydeligt, at kunder har svært ved at holde afstand.

Et af de steder i landet, hvor smitten særligt stiger, er i Grindsted Sogn i Billund Kommune. Allerede nu ligger Billund på en førsteplads over smittede personer per 100.000 indbyggere.

Dørblokade

Redaktionen har til huse i sognet, og her er der flere gange observeret situationer, hvor butikskunder slækker på opfordringen om en meters afstand.

Derfor har Newsbreak.dk valgt at undersøge, hvordan kunderne opfører sig i den lokale Kvickly, og endnu mere vigtigt, hvorfor det sker.

Da Newsbreak.dk var forbi butikken, var det første syn to kvinder, som stod i døren til hovedindgangen og snakkede. Dette gjorde det umuligt at komme ind uden af gå tættere end en meter på de sludrende kvinder.

De opdagede dog kort efter, at de var til gene og forlod døråbningen

Uopmærksomhed

Inde i butikken var det dog et andet syn. I den rummelige butik, var kunderne generelt gode til at holde afstand – dog med enkelte svipsere.

En ældre mand var ved at tage en vare ned fra en hylde, da han kom for tæt på en anden kunde, og Newsbreak.dk tog derfor fat i ham.

Hvad skete der, da du kom for tæt på den anden kunde derovre?

– Var der ikke en vogn imellem os? Jeg holder ellers altid afstand, mener jeg selv. Men det kan jo være svært at vurdere, om det er 30, 40 eller 60 centimeter. Det ved jeg jo ikke, svarede manden.

Det ved vi om udbruddet

Billund Kommune er den kommune i Danmark med det højeste incidenstal. Her er 304,8 smittede per 100.000 indbyggere.

Grindsted Sogn er det sogn i kommunen, der er værst ramt. Her ligger incidenstallet på 605 smittede per 100.000 indbyggere.

Den seneste uge er antallet af smittede i Grindsted steget med 81 personer.

Til Tv Syd fortæller borgmester Ib Kristensen, at Billund Kommune muligvis har en superspreder, som ikke er blevet opdaget.

 

Og generelt lader det til, at det et øjebliks uopmærksomhed, der er årsagen til, at det går galt, når der pludselig er for kort afstand mellem to personer i det offentlige rum.

Langs gangen mod kassen kom en kvinde gående med en indkøbsseddel i hånden. Mens hun gik, holdt hun øjnene på indkøbslisten, og fra den anden side kom en anden kunde, hvis fokus var på en vare på hylde højt oppe.

De to var inden for en meters afstand af hinanden, og ingen af dem lod til at opdage det.

– Det lagde jeg ikke mærke til. Jeg er ellers meget påpasselig. Jeg kommer kun her og så på arbejdet. Jeg tror ikke, at det er afstanden i butikkerne, der gør at smitten spreder sig. Det tror jeg, er fordi der bliver åbnet mere op, og de unge render mere sammen. Vi er ellers gode her i Billund Kommune, mener kvinden med indkøbslisten.

Travl

Og så er der selvfølgelig en klassisk situation. Newsbreak.dk stoppede en mand, der tydeligt var meget fortravlet. Han løb hurtigt forbi en person, som han tydeligvis kom alt for tæt på.

Opdagede du, at du kom for tæt på en person derovre?

– Jeg tænkte ikke over det – jeg skal bare videre, sagde kunden med favnen fuld af varer, inden han stormede videre ned mod køen til kassen.

Newsbreak.dk har talt med butiksindehaveren af Kvickly i Grindsted. Han ville ikke udtale sig specifikt om sagen, men han forsikrede blot, at alle krav fra politiet og Sikkerhedsstyrelsen bliver overholdt i butikken.

Powered by Labrador CMS