I nat går det galt: Så hårdt rammer vinden

Så må Danmark igen lægge jord til vindstød af stormstyrke.

Udgivet Opdateret

Kraftig blæst og forhøjet vandstand rammer Danmark søndag og mandag.

Det oplyser DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, på sin hjemmeside.

Du kan se det berørte område i galleriet over artiklen. Der er ikke mange områder, der slipper i denne omgang. 

Artiklen fortsætter under videoen

Præcis én uge efter kraftig blæst og forhøjet vandstand ramte Danmark, tyder alt på at situationen gentager sig i løbet af søndag og mandag.

En meget kraftig jetstrøm ligger i øjeblikket over Atlanterhavet og har dannet dybe og kraftige stormlavtryk mellem Island og Skotland.

Søndag og mandag tager lavtrykkene turen ind mod den centrale del af Skandinavien.

På sydsiden af lavtrykkene blæser det kraftigt og det får vi at mærke i Danmark søndag og mandag.

– Heldigvis tyder det ikke på, at det bliver så langvarigt et blæsevejr som sidste gang, sagde Bolette Brødsgaard, vagthavende meteorolog, tidligere lørdag til Newsbreak.dk.

Blæser op i nat

Allerede natten til søndag blæser det op fra sydvest og ved Vestkysten forventes hård kuling og mange steder vindstød af stormstyrke.

Søndag tiltager vinden yderligere og flere steder får vi op til hård kuling fra sydvest med vindstød af stormstyrke, ved kysterne lokalt op til stormende kuling og vindstød af stærk storm.

Den kraftige vind fra sydvest vil ligeledes resultere i forhøjet vandstand, og som prognoserne ser ud lige nu kan vandstanden i Vadehavet nå (250-300 cm), Centrale Vestkyst (190-225 cm) og efterhånden også i den vestlige del af Limfjorden (120-160 cm).

Foruden kraftig blæst og forhøjet vandstand ventes også en del regn.

Fra 20 til 40 millimeter regn

Frem til mandag aften kan vi på landsplan se frem til mellem 20 og 40 millimeter regn, mest i den vestlige del af landet.

Der er fortsat nogen usikkerhed hvad angår vindstyrke og vandstand. Det skyldes, at bare mindre ændringer i lavtrykkenes bane og udvikling kan betydning i forhold til vindens styrke og retning, og dermed også vandstanden.

Gul

Områder, gul varsel: Nordvestsjælland, Frederikssund, Thy og Mors, Vestjylland, Jammerbugt, Holbæk, Helsingør, Halsnæs, Gribskov, Esbjerg, Fanø, Varde, Tønder, Frederikshavn og Hjørring.

Kategori 1 varsel: DMI forventer stormende kuling 20-23 m/s fra sydvest, med vindstød af stormstyrke, 25-28 m/s.
Vindstød af stormstyrke medfører, at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og spærre tog- og vejstrækninger. Stor sandsynlighed for at broer må lukkes for trafik.

Blå

Områder, blå varsel: Fyn, Østjylland, Sydvestsjælland, Lejre, Roskilde, Billund, Midtjylland, Himmerland, Storaalborg, Læsø, Lolland, Ringsted, Fredensborg, Hillerød, Egedal, Vejen, Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Brønderslev.

Der er risiko for stormende kuling 20-23 m/s fra sydvest, med vindstød af stormstyrke 25-26 m/s.
Vindstød af stormstyrke medfører, at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og spærre tog- og vejstrækninger. Stor sandsynlighed for at broer må lukkes for trafik.

Forhøjet vandstand: Vestlige Limfjord.

Kategori 1 varsel: Der er varsel om forhøjet vandstand. Der forventes en vandstand mellem 1.2 og 1.6 m over normal vandstand (DVR).
Vær opmærksom på, at forhøjet vandstand kan føre til lokale kystnære oversvømmelser. Vær forsigtig, når du kører i bil eller færdes til fods i kystområder.

Powered by Labrador CMS