Ikke større risiko for at dø på sygehuset i weekenden

Foto: Colorbox
Udgivet Opdateret

Danskerne kan roligt lade sig indlægge på landets sygehuse uden for normal arbejdstid.

En ny analyse fra Danske Regioner gør op med forestillingen om, at dødeligheden er højere for patienter, der indlægges efter fyraften og i weekender.

Det var ellers et af sommerens store diskussionsemner, da et forskningsprojekt i august afslørede en højere dødelighed på sygehusene uden for den normale arbejdstid.

Projektet fik alarmklokkerne til at ringe hos sygehusenes ejere, Danske Regioner, der iværksatte en nærmere undersøgelse. Og den afliver altså nu opfattelsen af, at det skulle være mere risikabelt at blive indlagt, flertallet har fri fra arbejde.

Undersøgelsen fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram viser, at patienter, der indlægges efter fyraften og i weekender, er mere syge end de patienter, der indlægges på hverdage og inden for normal arbejdstid. Hvis man korrigerer for det forhold, kan man ikke se nogen overdødelighed.

»Det er rigtigt, at der kan være en tendens til, at nogle patientgrupper har højere dødelighed, når de indlægges uden for normal arbejdstid. Men den overdødelighed handler ikke nødvendigvis om ringere behandling på sygehusene, men om at patienterne som udgangspunkt er mere syge end dem, som indlægges inden for normal arbejdstid,« siger forskningsoverlæge Søren Paaske Johnsen fra Aarhus Universitetshospital.

Den nye undersøgelse er baseret på fire databaser, som redegør for kvalitet og overlevelse ved akutte, alvorlige sygdomme, samt fem databaser, som redegør for resultater og overlevelse efter planlagte operationer.

Forskningsoverlægen vurderer, at der er grund til yderligere forskning på området, da der er visse type patienter med uafklarede sygdomme, som kan have en højere dødelighed, når de indlægges uden for normal arbejdstid.

»Vores resultater er baseret på specifikke afgrænsede patientgrupper, for eksempel patienter indlagt med slagtilfælde eller patienter indlagt med henblik på behandling af blødende mavesår. Der vil være andre patienter med mere uafklarede diagnoser, som ikke kommer ind under de patientgrupper, vi har set på, og den gruppe kunne man godt kigge nærmere på,« siger Søren Johnsen.

Powered by Labrador CMS