Indrømmer: Danske patienter fik forkert test

Patienter med mistanke om lungekræft i Region Midtjylland og i Region Hovedstaden har uden at vide det fået en skanning for lungekræft, der ikke lever op til kræftpakken. Hospitaler erkender fejlen.

Hospitaler erkender, at en række danske patienter fik foretaget utilstrækkelige undersøgelser for lungekræft. KLIK VIDERE OG SE, HVILKE TEGN PÅ LUNGEKRÆFT DU SKAL TAGE ALVORLIGT. (Photo by Neil HALL / POOL / AFP)
Hospitaler erkender, at en række danske patienter fik foretaget utilstrækkelige undersøgelser for lungekræft. KLIK VIDERE OG SE, HVILKE TEGN PÅ LUNGEKRÆFT DU SKAL TAGE ALVORLIGT. (Photo by Neil HALL / POOL / AFP)
Udgivet Opdateret

Knap 1000 patienter i Region Midtjylland og Region Hovedstaden har siden 1. april 2019 fået gennemført en anden skanning for lungekræft, end den som de skal have som en del af kræftpakken. Nu viser det sig, at det er sket, uden patienterne har vidst det.

I Region Midtjylland er 625 patienters journaler blevet gennemgået. Indtil videre er 108 patienter indkaldt til nye skanninger, og to patienter i regionen skal vejledes om erstatningskrav. I Region Hovedstaden vil mellem 300 og 350 patienter blive indkaldt til nye skanninger.

Det sker, fordi patienterne har fået en anden og mindre sikker skanning, end den der indgår i lungekræftpakken.

I et skriftligt svar til Radio4 Morgen skriver Hospitalsenhed Midt, at patienter, der har fået en anden skanning, end den, som Sundhedsstyrelsens retningslinjer foreskriver, først er blevet informeret om dette i marts 2020.

Det sammen gør sig gældende for patienterne i Region Hovedstaden, der først i denne uge er blevet informeret om, at den skanning, de har fået, ikke lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for lungekræftpakken.

– Vi erkender, at vi ikke har fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer snorlige, og det beklager vi, siger Kristian Antonsen, der som vicedirektør er ansvarlig for kvalitet og patientsikkerhed på Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler til Radio4 Morgen.

Lavdosis scanninger

Patienterne i både Region Midt og Region Hovedstaden har fået en lavdosis CT-skanning, der risikerer at overse kræft i lungerne. I stedet burde de have fået en fulddosis CT-skanning, der med nær 100% sikkerhed udelukker kræft.
Det er helt afgørende, at patienten samtykker til det, hvis retningslinjerne fra kræftpakken ikke følges. Derfor bekymrer det sundhedsjurist Helle Bødker Madsen fra Aarhus Universitet, at patienterne ikke er blevet informeret:

– En patient skal give et samtykke til et behandlings- eller undersøgelsestilbud på et fuldt informeret grundlag, og det gør patienten jo ikke, hvis patienten ikke ved, at der her er tale om, at man fraviger berettiget eller uberettiget de retningslinjer, som er udstukket af Sundhedsstyrelsen.

Til Radio4 Morgen forklarer Thomas Balle Kristensen, der er hospitalsdirektør ved Hospitalsenhed Midt:
– Vi har som hospitalsledelse været af den overbevisning, at retningslinjerne blev overholdt. Vi reagerer i samme øjeblik, vi får den bekymring, at der kan være noget, der ikke er i overensstemmelse med retningslinjerne.

Overlæge er blevet fyret

I et skriftligt svar til Radio4 understreger Hospitalsenhed Midt, at den tidligere ledende overlæge med ansvar for lungekræft-skanninger, Ulrich Fredberg, havde ansvaret for at informere patienterne i forløbet. Det er ikke sket, og som konsekvens af sagen har Ulrich Fredberg indgået en fratrædelsesordning med Regionshospitalet i Silkeborg.

Vicedirektør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Kristian Antonsen mener dog ikke, at sagen bør få konsekvenser for de fagpersoner, der har undladt at følge retningslinjerne i lungekræftpakken i Region Hovedstaden.

Til Radio4 Morgen forklarer Kristian Antonsen, at patienterne vil blive informeret og tilbudt nye skanninger i løbet af uge 20.
Ifølge vicedirektør Kristian Antonsen så er det sagen i Region Midtjylland, der har fået hospitalerne i Region Hovedstaden til at overveje deres praksis.

Radio4 har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen vedr. konsekvensen af, at hospitalerne har afveget fra lungekræftpakken uden at informere patienterne. Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke har heller ikke haft mulighed for at kommentere sagen over for Radio4.

Powered by Labrador CMS