Juli kan ende uden sommerdage for første gang i 38 år

Det vil være første gang i 38 år, hvis juli slutter uden en dag over 25 grader. Og det er der risiko for.

Udgivet Opdateret

…hvis du allerede er godt træt af vejret i juli, så læs noget andet… 😉

Sådan starter et opslag på Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI) hjemmeside.

Og det er nok den helt rigtige måde at starte sådan et opslag på, for de efterfølgende ord er ikke ligefrom opmuntrende: Der er nemlig en meget reel mulighed for, at Danmark ikke får en eneste reel sommerdag i juli. En sommerdag defineres ved, at temperaturen stiger til over 25°C et eller andet sted i Danmark.

– På den varmeste julidag hidtil i år, det var 19. juli, nåede vi 24,6°C, oplyser klimatolog John Cappelen på hjemmesiden. Der er målt til og med 24. juli.

Sommerdage tidligere i 2017

Selv om vi ikke har passeret 25°C i juli (endnu), så har vi været deroppe tidligere på året. Der skete på hele fem dage i maj og senere på to dage i juni.

Meteorolog Klaus Larsen har kigget lidt fremad for at se, om der er risiko for, at måneden ender helt uden sommerdage. Og det kan gå begge veje, siger han.

– Prognoserne for månedens sidste dag – mandag 31. – hopper frem og tilbage over den magiske grænse. Inden da er der ikke rigtig tegn på, at vi når over de 25°C, så lige meget hvad, bliver der tale om meteorologisk målfoto, siger Klaus Larsen på hjemmesiden.

– Skulle vi rent faktisk ende uden sommerdage i juli, så slutter 2017 sig til et kort, men kedeligt selskab, fortæller John Cappelen. Han har stukket næsen dybt i DMI’s database for Danmark, som går 143 år tilbage til 1874.

Kun tredje gang

– Der er blot tre år i vores måleserie, hvor juli står på et stort, rundt nul, hvad angår sommerdage og temperaturer over 25°C. Det er 1962, 1974 og 1979, siger John Cappelen.

Det er altså 38 år siden, sommerdagene sidst udeblev i juli.

– Det er meget usædvanligt, må man sige.

– Jeg har selv været her i over 38 år, og jeg kan ikke huske at have set noget lignende, siger Frank Nielsen, vagtchef ved DMI til Ritzau.

Ifølge ham er vedvarende lavtryk og fronter skyld i, at vejret ikke for alvor er blevet sommerligt i juli.

Alle rejsebureauer kan dog også melde om totalt udsolgt.

Måske dette kan betyde en opblomstring for den hensygnende sol-centre for at få lidt kulør? Så tænk dig lige om en ekstra gang.

Du kan læse om solarier og hudkræft HER.

Powered by Labrador CMS