Kommuner åbner for flere fuldtidsstillinger

Modelfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Nogle af de mange deltidsansatte i landets kommuner kan fremover få mulighed for gå på fuld tid – hvis de vel at mærke er parate til at arbejde med flere forskellige opgaver.

Sådan lyder det fra KLs chefforhandler Michael Ziegler (K), der i dag har taget hul på overenskomstforhandlingerne med fagforeningerne i kommunerne. Ét af KLs hovedkrav denne gang er at få lagt nogle af de godt 100 forskellige aftaler, de har med fagforeningerne, sammen, så der bliver færre overenskomster samlet set. Et eksempel er rengøringsområdet, hvor kommunerne i dag har ansatte, som er på overenskomst med FOA, mens andre arbejder efter en overenskomst med 3F og dermed har helt andre løn- og ansættelsesvilkår. Det giver ifølge KL de kommunale chefer store hovedbrud, når de skal lægge vagtplaner.

»Når vi gerne vil have færre overenskomster, er det, fordi vi har brug for mere fleksibilitet. Vi står med et velfærdssamfund med store forandringer forude, hvor vi skal gøre tingene anderledes, og det er vigtigt, at den enkelte kommune får mere frihed til i samarbejde med de lokale ansatte at tilrettelægge arbejdsdagen. Men til gengæld vil det give os mulighed for at tilbyde flere fuldtidsstillinger, når de ansatte kan lave mere varierende opgaver på én overenskomst,» siger Michael Ziegler.

Det er især på døgnområdet, hvor pædagoger og pædagogmedhjælpere i dag arbejder efter to forskellige overenskomster, selv om de ifølge kommunerne ofte laver det samme stykke arbejde. Dertil kommer, at blandt andet pedeller og SOSU-assistenter igen har egne aftaler, hvilket kan gøre det vanskeligt at planlægge arbejdsdagene.

Fagforeninger som FOA har tidligere givet udtryk for, at medlemmerne gerne vil op på fuld tid, men at kommunerne kun har udbudt deltidsstillinger. Men det er langt fra sikkert, at de vil takke ja til KLs krav om færre overenskomster, når forhandlingerne starter. Spørgsmålet er nemlig, hvordan kommunerne ønsker at sammenlægge de mange forskellige aftaler. Hvis de tager udgangspunkt i den overenskomst, der set med fagforeningsøjne er dårligst – altså har den laveste løn – vil fagforeningerne ydet hårdhændet modstand.

Det kan netop være rengøringsområdet, hvor både FOA og 3F har forskellige aftaler. Slagsmålet kommer derfor til at stå om, hvilke vilkår de sammenlagte overenskomster skal have.

Forhandlingerne går for alvor i gang til januar, og parterne skal være færdige d. 13. februar med de generelle aftaler. KL forhandler sideløbende med de enkelte organisationer, og de forhandlinger ventes at være færdige d. 28. februar.

Powered by Labrador CMS