Kun hver tredje far holder barselsorlov

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Bleskift, madning og hygge står åbenbart ikke højt på ønskesedlen blandt nybagte fædre. Eller også er det mødrene, der sætter sig tungt på ungerne.

Udover de øremærkede 14 dage til faren er der kun 37 procent af fædrene, der tager del i de 32 uger, som man kan dele mellem moren og faren. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det skal ses i forhold til 99,4 procent af mødrene.

Tallene viser også, at hver femte nybagt far slet ikke holder nogen orlov i forbindelse med fødslen.

Det er en svag stigning for mændene på to procent siden 2009.

Barselsreglerne i Danmark er bygget op, så mor kan gå på barsel fire uger før fødslen og op til 14 uger efter. I samme periode har far 14 dages øremærket barsel, som 82 procent af mændene vælger at holde.

Herefter kan forældrene frit fordele de 32 ugers såkaldte forældreorlov imellem sig, og de kan både vælge at gå hjemme samtidig eller i forlængelse af hinanden.

Og det er altså i denne del af barslen, at kun lidt over hver tredje far tager uger ud af arbejdskalenderen til spædbarnet. I de forhold, hvor forældrene deles om barslen, tilbringer kvinder i gennemsnit 292 dage ved barnet, mens mænd tilsvarende går hjemme 36-37 dage, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Powered by Labrador CMS