Lars Vilks: Danmark er holdepunkt for fri debat

Lars Vilks ankommer til Terror- og radikaliseringskonference på Christiansborg lørdag 30. maj 2015 ccc
Udgivet Opdateret

Danmark er med til at værne om den fri debat.

Det siger den svenske kunstner Lars Vilks, der lørdag gæstede Christiansborg til en konference om ytringsfrihed og radikalisering.

Lars Vilks er i København igen efter hans besøg 14. februar, hvor han menes at have været målet for terrorangrebet på kulturhuset Krudttønden på Østerbro.

Ifølge Lars Vilks er Danmark »holdepunkt for, at man kan føre debat«, forklarer han til TV 2 News.

Lars Vilks har de seneste år levet under politibeskyttelse, siden han i 2007 afbildede profeten Muhammed som hund. Han er i øjeblikket gået under jorden, og han har været offer for flere fejlslagne attentater.

Lars Vilks Komiteen, der har som erklæret formål »at arrangere offentlige møder i København med den svenske tegner og kunstteoretiker«, var vært for det arrangement, der blev angrebet på Krudttønden i februar.

Det er også Lars Vilks Komiteen, der i samarbejde med de Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado (K), lørdag eftermiddag var vært for konferencen i Fællessalen på Christiansborg. På Christiansborg var der et massivt opbud af politibetjente i skudsikre veste og automatgeværer.

Ifølge Mai Mercado er det dog prisen, man i øjeblikket risikerer at må betale for at have en fri debat.

»Det må ikke være et spørgsmål om økonomi, at vi kan tale frit og invitere Lars Vilks tilbage til Danmark. Min drøm er, at Danmark udvikler sig i en retning, hvor Lars Vilks kan tage, hvorhen han vil uden at skulle overvåges og have politiopbud med sig,« siger hun til TV 2 News.

Lars Vilks selv tager situationen med det store sikkerhedsopbud forholdsvist roligt.

»Det er lidt underligt. Men jeg er vant til det,« siger han til TV 2 News.

Powered by Labrador CMS