Listeria-advarsel: Laks og buglapper fra pighaj tilbagekaldt

Fødevarestyrelsen har udsendt en listeria-advarsel efter fund af listeria i koldrøget laks og varmrøget pighaj. Vil du vide hvad listeria er så læs mere her.

Der er udsendt en listeria-advarsel efter fund af listeria i fisk fra firmaet J. Chr. Juhl A/S. Du kan læse mere om “hvad er listeria” i bunden af artiklen.
Offentliggjort Sidst opdateret

Fødevarestyrelsen har udsendt en listeria-advarsel. Det er en portion koldrøget laks og varmrøget buglapper (pighaj), der er blevet kaldt tilbage, efter at Fødevarestyrelsen har fundet listeria-bakterier i produkterne.

Produkterne kommer fra firmaet J. Chr. Juhl A/S. De er blevet solgt i fiskehandlere og supermarkeder på Fyn og i Jylland. Du kan se listen over salgssteder i pressemeddelelsen fra Fødevarestyrelsen her.

Oplysningen kommer fra firmaet selv.

Den tilbagekaldte laks har produktionsdatoen 27. oktober 2017 med sidste anvendelsesdato 17. november 2017.

De tilbagekaldte buglapper har produktionsdatoen 27. oktober 2017 og udløber 03. november 2017.

Diarre og influenza-lignende symptomer

Personer, der er sunde og raske og bliver smittet med listeria, bliver sjældent alvorligt syge. Man kan dog få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer såsom feber og hovedpine.

Hvis man er alvorligt syg eller tager medicin, der nedsætter immunforsvaret, skal man være varsom. Her er der risiko for alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis.

Gravide skal også være opmærksomme, da de kan risikere at smitte det ufødte barn med listeria.

Symptomerne kan opstå få dage efter smitten eller helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter to til tre uger efter smitte. Det oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Styrelsen anbefaler at kontakte egen læge, hvis man har mistanke om at være smittet med listeria.

Listeria

  • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
  • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
  • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
  • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
  • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
  • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
  • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
  • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
  • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
  • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
  • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Du kan læse mere om emnet “hvad er listeria” i fakta-boksen her:

Powered by Labrador CMS