Livsværket står på spil hos slagtermester: Der er fundet listeria i hans rullepølse

Nu skal køkkenet gasses, og kundernes tillid vindes tilbage.

Udgivet Opdateret

Vester Hæsinge Slagterforretning ApS har i dag tilbagekaldt tre af virksomhedens produkter; “Kogt alm. rullepølse vacuumpakket”, “Kogt Porterhaus rullepølse vacuumpakket” og “Røget rullepølse, vacuumpakket”. De tre produkter er del af samme produktion på 96 kilo, og slagtermester Stefan Jensen fortæller, at godt 40 stykker rullepølse befinder sig hos virksomhedens kunder. Og det er han ked af. Kort og godt. 

– Det er mit livsværk, der står på spil, siger Stefan Jensen, da Newsbreak.dk taler med ham tirsdag aften.

Newsbreak.dk var også i kontakt med Stefan tidligere i dag. Dengang var Fødevarestyrelsens repræsentanter netop trådt indenfor for at diskutere problemet med ham, og da havde han ikke tid til at snakke med nogen. Det har han nu.

– Det er den største skræk i vores branche, og det går os ekstremt meget på, siger Stefan Jensen.

Uklar smittekilde

Stefan Jensen fortæller, at listeriabakterien bliver dræbt ved 72 graders varme, og at rullepølserne derfor har været fri for bakterien, da de var blevet kogt. Og det er et problem. For Stefan Jensen aner ikke, hvordan bakterien har ramt produkterne.

– Det kan være på spækbrættet, kniven, eller da vi pakkede det, siger Stefan Jensen. Han har derfor truffet beslutning om, at der skal gøres rent. Grundigt rent.

– Rengøringspersonalet kommer på overarbejde i aften. Det er den eneste løsning, der er. At vi kommer helt i bund og starter fra “scratch,” siger Stefan Jensen.

Med det mener han, at lokalerne, produktionen foregår i, skal gasses rene. Først da tør han igen starte produktionen op.

Og så håber han, at det er nok til, at kunderne kommer tilbage.

– Vi har tilbagekaldt, hvad vi kunne og har ekstremt meget fokus på det her. Det kan godt være, at nogen ser slagtere som hårde hunde. Men så hårde er vi sgu ikke. Vi driver ikke virksomhed med henblik på at skade nogen. Tværtimod skulle vi gerne gøre vores kunder glade, siger Stefan Jensen.

Byt til en ny

Som det er kutyme i sager, hvor fødevarer trækkes tilbage, kan kunderne vælge at dukke op der, de har købt produktet og få deres penge tilbage.

– De er også velkomne til at komme og få byttet rullepølsen til en ny. Men jeg har dyb forståelse for det, hvis de ikke vil, siger Stefan Jensen.

Rullepølserne er solgt hos Vester Hæsinge Slagterforretning ApS, Birkevej 37, 5672 Broby og Fynske Specialiteter Ringe, Jernbanegade 21, 5750 Ringe. Det har pakkedato 27-09-2016 og mindst holdbar til dato 26-12-2016.

Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?

Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).

Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.

Kilde:Fødevarestyrelsen.

Hos Fødevarestyrelsen kan du læse, hvordan du indgår at blive ramt af listeria og generelt lære en masse om den farlige bakterie.

Powered by Labrador CMS